Διαχείριση των Οικονομικών Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν υπάρχουν λόγοι για αποσύνδεση των οικονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας, παρά τις απειλές για αυξημένους τελωνειακούς δασμούς. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να κλειστεί μια «μεγάλη συμφωνία» μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
«Υπάρχει μία μεγάλη συμφωνία που μπορεί να κλειστεί κάποια δεδομένη στιγμή», ανέφερε ο κ. Μπέσεντ σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg», όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο αποσύνδεσης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Συμπλήρωσε ότι, αν και δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο, είναι πάντα μια πιθανότητα. Ωστόσο, τόνισε ότι η διαδικασία σύναψης μιας συμφωνίας με την Κίνα θα είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με άλλες χώρες, διότι «η Κίνα είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος οικονομικός ανταγωνιστής μας και ο μεγαλύτερος στρατιωτικός αντίπαλός μας. Αυτό, επομένως, θα απαιτήσει μια ιδιαίτερη προσέγγιση», όπως επεσήμανε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν βρεθεί σε συνεχή σύγκρουση από την αρχή του εμπορικού πολέμου που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, με την επιβολή επιπλέον τελωνειακών δασμών και το επικεντρωμένο στόχο ειδικά στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά. Προ ημερών, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος προειδοποίησε ότι καμία χώρα δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς του, «ειδικά η Κίνα, η οποία μας αντιμετωπίζει με τον χειρότερο τρόπο», μέσω της πλατφόρμας Truth Social, την οποία δημιούργησε ο ίδιος.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε μια συμβιβαστική κίνηση, προβλέποντας εξαιρέσεις από τους επιπλέον τελωνειακούς δασμούς – οι οποίοι φτάνουν το 145% – στα τεχνολογικά προϊόντα, ιδίως στα smartphones, τους υπολογιστές και τους ημιαγωγούς. Η ανακοίνωση αυτή έγινε δεκτή με θετική ανταπόκριση στις διεθνείς αγορές, οι οποίες άρχισαν την εβδομάδα με άνοδο.
Διαρκής Διπλωματία και Εμπορικές Σχέσεις
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αναγνώρισε το «μικρό βήμα» που επιχείρησε η Ουάσιγκτον όσον αφορά τα τεχνολογικά προϊόντα, καλώντας την ταυτόχρονα να «κάνει ένα μεγάλο βήμα» ώστε να διορθώσει τα σφάλματά της. Επισημάνθηκε η ανάγκη για πλήρη ακύρωση της κακής πρακτικής των τελωνειακών δασμών και επιστροφή σε μια πορεία αμοιβαίου σεβασμού.
Ο κ. Μπέσεντ δήλωσε ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες θα προχωρήσουν με ταχύτητα για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με δασμούς. Ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν επαφές με το Βιετνάμ την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες θα συνεχιστούν με την Ιαπωνία «(αύριο) Τετάρτη» και με τη Νότια Κορέα «την επόμενη εβδομάδα». Αυτές οι κινήσεις αναδεικνύουν τη δέσμευση των ΗΠΑ να διατηρήσουν ενεργές και εποικοδομητικές εμπορικές σχέσεις παγκοσμίως.