Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασε σήμερα (15/4) στην ΕΡΤ ένα εκτενή σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων που είτε βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή είτε έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κοινωνική πρόνοια για τα Άτομα με Αναπηρία, στη στεγαστική πολιτική, καθώς και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο χαρακτήρισε ως «ζήτημα εθνικής επιβίωσης». Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για διάφορες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε εκτενώς στο επίδομα κώφωσης, επισημαίνοντας την ανάγκη διόρθωσης μιας σοβαρής στρέβλωσης που διαρκεί δεκαετίες. «Μία στρέβλωση δεκαετιών επιτέλους διορθώνεται», σημείωσε κατά την ανακοίνωση της επέκτασης του επιδόματος και για τους πολίτες ηλικίας 18 έως 65 ετών. Αναλυτικά, έως σήμερα το επίδομα χορηγούνταν μόνο έως την ηλικία των 18 ετών και πάλι μετά τα 65, αφήνοντας έτσι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού χωρίς υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου της ζωής τους.
Η υπουργός τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και μετά από υπεύθυνη προετοιμασία, η πολιτεία αναγνωρίζει τον μόνιμο χαρακτήρα αυτής της αναπηρίας και προσφέρει τη στήριξη που χρειάζονται τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Εργαλεία Υποστήριξης και Αυτονομίας
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Μιχαηλίδου στον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα καινοτόμο εργαλείο που παρέχει ουσιαστική αυτονομία στα Άτομα με Αναπηρία. «Δεν πρόκειται για πολυτέλεια, αλλά για ένα βασικό μέσο που επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να πάει στη δουλειά του, να σπουδάσει και να ζήσει ισότιμα», δήλωσε. Το πρόγραμμα έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και βρίσκεται στην τελευταία φάση πιλοτικής εφαρμογής, με στόχο την μετάβασή του στο ΕΣΠΑ, ώστε κάθε πολίτης με αναπηρία που το έχει ανάγκη να έχει πρόσβαση σε αυτήν την υπηρεσία χωρίς αποκλεισμούς.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο δημογραφικό ζήτημα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «ζήτημα εθνικής επιβίωσης», προσδιορίζοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπισή του απαιτεί ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών που θα διέπει όλα τα υπουργεία.
Στεγαστικά Προγράμματα και Οικονομική Στήριξη
Σημαντικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα στεγαστικά προγράμματα «Σπίτι μου 1 & 2», τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής για τη νέα γενιά. Η υπουργός υπογράμμισε ότι το πρώτο πρόγραμμα υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένο, ενώ το δεύτερο διευρύνει τις δυνατότητες χρηματοδότησης για πολίτες έως 50 ετών προσφέροντας περισσότερα κίνητρα για την αγορά κατοικίας.
«Μέσα σε δυόμισι μήνες, το “Σπίτι μου ΙΙ” έχει ήδη συμβασιοποιηθεί κατά 26%, ενώ οι προεγκρίσεις ξεπερνούν τα 520 εκατ. ευρώ», επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει άμεσα τα νοικοκυριά που επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Αναγνώρισε επίσης την πίεση που υφίσταται από την αγορά ενοικίων, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο εξετάζει πολιτικές προστασίας και στήριξης των ενοικιαστών μέσω νέων εργαλείων.
Στο κλείσιμο της συνέντευξης, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με ρεαλισμό, κοινωνική ευαισθησία και σαφές όραμα: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Είμαστε εδώ με πράξεις και όχι λόγια, για να δίνουμε απαντήσεις και να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών με κοινωνικές πολιτικές που δεν αφήνουν κανέναν πίσω».