ΕΕ: Οι Επτά Χώρες Καταγωγής που Θεωρούνται «Ασφαλείς» για την Χορήγηση Ασύλου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα έναν κατάλογο με τις χώρες καταγωγής, οι οποίες θεωρούνται «ασφαλείς», περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες χορήγησης ασύλου στους πολίτες αυτών των χωρών που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση, η διαδικασία διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς οι χώρες αυτές είναι ευρέως αναγνωρισμένες ως ασφαλείς υποδοχείς.
Ο Κατάλογος των Χωρών
Στον συγκεκριμένο κατάλογο περιλαμβάνονται οι εξής χώρες: το Κόσοβο, το Μπανγκλαντές, η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Μαρόκο και η Τυνησία. Από την προοπτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πολίτες αυτών των χωρών δεν πληρούν αυστηρά τα κριτήρια του πρόσφυγα, γεγονός που διευκολύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού τους.
Στόχοι και Σκοπός της Πρότασης
Ο στόχος της Επιτροπής είναι να διορθώσει την υπάρχουσα κατάσταση, η οποία επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να επιλέγουν ευρωπαϊκές χώρες με βάση ποικίλα και διαφορετικά κριτήρια ασύλου. Με την κατάρτιση ενός κοινά αποδεκτού ευρωπαϊκού καταλόγου, επιδιώκεται να μειωθούν οι ανισότητες στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και να επαναρυθμιστούν οι νόρμες για τη διαχείριση των αιτήσεων, γεγονός που θα διευκολύνει και την επεξεργασία τους.
Ανανέωση Υποψηφιοτήτων για Ένταξη στην ΕΕ
Η Κομισιόν πιστεύει ότι οι περισσότερες υποψήφιες για ένταξη χώρες πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να θεωρούνται ασφαλείς χώρες καταγωγής. Ωστόσο, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη πρόταση, απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πολιτικό επίπεδο και αναμένεται να προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ένωσης.
Αντιδράσεις και Προοπτικές
Η συζήτηση για την εν λόγω λίστα έχει προωθηθεί από την Ιταλία, η οποία χαιρετίζει αυτήν την εξέλιξη ως «μία επιτυχία της ιταλικής κυβέρνησης». Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσπαθήσει στο παρελθόν, το 2015, να καταρτίσει παρόμοιο κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής, ωστόσο η πρωτοβουλία εκείνη εγκαταλείφθηκε λόγω έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, κυρίως σχετικά με την Τουρκία και τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται υπό πίεση να σκληρύνει την μεταναστευτική της πολιτική, καθώς οι δυνάμεις της δεξιάς και της άκρας δεξιάς κερδίζουν έδαφος σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού χώρου. Στα μέσα Μαρτίου, η Επιτροπή δημοσιοποίησε ένα πακέτο μέτρων για να επιταχύνει τις απελάσεις αλλοδαπών χωρίς άδεια παραμονής, προτείνοντας τη δημιουργία «κόμβων (hub) επιστροφής» εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.