www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Παράταση του στρατιωτικού νόμου έως τον Αύγουστο από το Κοινοβούλιο

Ab8ff5cb2fbdf8a199c718819b876e7a no watermark
Κοινοποίηση

Ουκρανία: Παράταση του Στρατιωτικού Νόμου έως τον Αύγουστο

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε την απόφαση του να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο μέχρι τον προσεχή Αύγουστο, καθυστερώντας έτσι το χρονοδιάγραμμα για την διεξαγωγή νέων εκλογών, εν μέσω πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για τις εκλογές αυτές. Αυτή η απόφαση έρχεται τη στιγμή που η σύγκρουση με τη Ρωσία συνεχίζεται αμείωτη, με την πλειονότητα των βουλευτών – συγκεκριμένα 357 από αυτούς – να υποστηρίζουν την παράταση. Αυτή η ενέργεια επιτρέπει στη χώρα να διατηρήσει την δυνατότητα στρατολόγησης πολιτών και αναστέλλει τον εκλογικό κύκλο.

Πιέσεις και πολιτικές εξελίξεις

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δέχεται σημαντικές πιέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών, ιδιαίτερα από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι δικτάτορα. Αυτή η κριτική φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση, οδηγώντας τους Ουκρανούς να ενωθούν γύρω από τον πρόεδρό τους και να ενισχύσουν την δημοτικότητα του. Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τη νομιμότητα του Ζελένσκι από την λήξη της θητείας του το 2024.

Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, το γεγονός ότι είναι σε ισχύ στρατιωτικός νόμος σημαίνει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες που επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες ελπίδες για ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός και την οργάνωση εκλογών.

Εσωτερικές αντιφάσεις και πολιτική αναταραχή

Αρκετοί πολιτικοί από την ουκρανική αντιπολίτευση έχουν αρχίσει να επικρίνουν τον Ζελένσκι με πιο έντονο τρόπο. Ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της «Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης», εξήγησε ότι είναι αναμφισβήτητο ότι ο στρατιωτικός νόμος θα πρέπει να παραταθεί, δεδομένων των πρόσφατων φονικών ρωσικών επιθέσεων στο Σούμι και το Κρίβι Ριχ αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, ο Ποροσένκο κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι προσπαθεί να ενισχύσει τις εξουσίες του υπό τις συνθήκες στρατιωτικού νόμου. «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το προφανές – η κυβέρνηση έχει αρχίσει να καταχράται τον στρατιωτικό νόμο, χρησιμοποιώντας τον όχι μόνο για να προστατεύσει τη χώρα, αλλά και για να οικοδομήσει ένα αυταρχικό καθεστώς», δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στη Βουλή.

Ωστόσο, το κόμμα του Ποροσένκο εκφράστηκε σε συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παράτασης του στρατιωτικού νόμου, με μοναδική εξαίρεση έναν βουλευτή που καταψήφισε την πρόταση. Αυτή η εσωτερική αλληλυγία δείχνει την περίπλοκη κατάσταση της πολιτικής σκηνής στην Ουκρανία και τη διαρκή ένταση που επικρατεί λόγω της εξωτερικής απειλής από τη Ρωσία.