Δέσμευση Περιουσιακών Στοιχείων από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την καταπολέμηση ενός κυκλώματος αλλοδαπών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στις κατασκευές, το οποίο έχει προκαλέσει ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων που ανήκουν σε άτομα και εταιρείες που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες.
Η απόφαση για τη δέσμευση ελήφθη από τον επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Παράλληλα, σχετικό πόρισμα έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, στο οποίο περιλαμβάνονται λεπτομερείς διαδρομές ροής του «μαύρου» χρήματος, που χρήζουν άμεσης διερεύνησης.
Αναλύοντας την Κατασκευή του Κυκλώματος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το κύκλωμα αποτελείται από 40 φυσικά πρόσωπα, όλα αλλοδαποί από βαλκανικές χώρες, καθώς και από 15 εταιρείες που έχουν συσταθεί από αυτά τα άτομα. Μόνο τρεις από αυτές δρούσαν νόμιμα, ενώ οι υπόλοιπες λειτούργησαν ως ενδιάμεσες ή εταιρείες κέλυφος, χρησιμοποιούμενες για τη διευκόλυνση της εγκληματικής τους δράσης.
Η έρευνα που διεξήχθη για την περίοδο 2020-2023 έδειξε ότι οι ύποπτες συναλλαγές ανέρχονται σε 16.500.000 ευρώ συν επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν μέσω ενός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης.
Η Αρχή έχει προχωρήσει σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων, χρηματιστηριακών προϊόντων και ενός αριθμού περίπου 20 ακινήτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που ανήκουν στα ελεγχόμενα πρόσωπα και τις συνδεόμενες εταιρείες.
Οικονομικά Εγκλήματα και Πολυάριθμες Ζημίες
Εκτός από την απάτη εναντίον του Δημοσίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα άτομα που εμφανίζονταν ως επιχειρηματίες έχουν στοχοποιήσει την οικονομία με χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο. Η οικονομική ενίσχυση του 1,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από τον ισχυρισμό ότι θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών. Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Η Αρχή συνέταξε πόρισμα, το οποίο έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία για πέντε κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένων της εγκληματικής οργάνωσης, της φοροδιαφυγής, της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της μη καταβολής χρεών και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Οι δραστηριότητες του κυκλώματος έχουν εντοπιστεί σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Δυτική Μακεδονία, η Λάρισα, η Κοζάνη και η Μαγνησία, καταδεικνύοντας τη διάδοση και την ικανότητά τους να ξεφεύγουν από τις αρχές.