Δυναμικές Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, η παράταξη «Συνεργασία Ευθύνης», με επικεφαλής τον Γιάννη Μουράτογλου, προχώρησε σε μια σειρά δυναμικών παρεμβάσεων σχετικά με σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο και τους δημότες του.
Ο Γιάννης Μουράτογλου, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, εξήγησε αναλυτικά τους λόγους που οδήγησαν την παράταξή του να μην υπερψηφίσει τη σύμβαση του Δήμου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δήλωσε ότι η άρνηση αυτή δεν στρέφεται εναντίον του Ιδρύματος, αλλά απορρέει από νομικές και διαδικαστικές παραλείψεις. Υπογράμμισε την απαραίτητη έγκριση του προγράμματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, βάσει της νέας νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι η απευθείας επιλογή συνεργάτη, χωρίς ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, δημιουργεί αμφιβολίες για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία των διαδικασιών.
Συνεχίζοντας, ο Τάκης Γιώγας επεσήμανε ότι η διαδικασία επιλογής του συνεργάτη για τη σύμβαση με το Μετσόβιο έγινε μέσω «φιλικών συστάσεων» και όχι μέσω επίσημης πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Αυτή η πρακτική, όπως ομολογείται και από τον Δήμαρχο, υπονομεύει την αξιοπιστία της διαδικασίας και δείχνει τις πραγματικές ενστάσεις που έχει η παράταξη επί του θέματος.
Ο Τάκης Γιώγας επισήμανε επίσης την ύπαρξη παράνομου κτίσματος στο Κιουπρί, το οποίο βρίσκεται σε δημοτική έκταση και έχει κατασκευαστεί πρόχειρα χωρίς κατάλληλες άδειες. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τον Δήμο, καθώς η ευθύνη για τη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων φέρουν οι αιρετοί και όχι το προσωπικό του Δήμου.
Άλλο ζήτημα που τέθηκε αφορά την αναθηματική πλάκα προς τιμήν των Προσκόπων του Αϊδηνίου, η οποία είχε τοποθετηθεί από τον Σύλλογο Μικρασιατών «Μπίγα» το 2019. Ο Τάκης Γιώγας επισήμανε ότι η πλάκα αυτή έχει υποβαθμιστεί λόγω τοποθέτησης κάδων και ταμπλό μνημόσυνων στην περιοχή, ζητώντας τη άμεση αποκατάσταση του μνημείου.
Αναφερόμενος στο φετινό καρναβάλι, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη χαμηλή συμμετοχή επισκεπτών και εθελοντών, καθώς και την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού από την Δημοτική Αρχή. Κάλεσε σε επανακαθορισμό και στήριξη του θεσμού του καρναβαλιού, τονίζοντας τη σημασία του για τον τουριστικό τομέα της περιοχής.
Η Νατάσα Ιατρίδου έθιξε την έλλειψη προσωπικού στις τουριστικές δομές του Δήμου, ζητώντας ενημέρωση για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής και επισημαίνοντας προβλήματα με τον φωτισμό στο Εκκλησοχώρι.
Ο Σωτήρης Μούκας αναφέρθηκε στις απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες που προκύπτουν από την ανασφάλεια αυτού του τομέα. Ανάλογα, ο Μιχάλης Σαμλίδης τόνισε τη σημασία της υποστήριξης των αγροτών λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο παγετό και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πιέσει την κυβέρνηση για άμεσες αποζημιώσεις.
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ορθά επεσήμανε τον αποκλεισμό περιοχών, όπως ο ορεινός όγκος και η Βεγορίτιδα, από τη σύμβαση με το Μετσόβιο, και ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τα αδέσποτα ζώα και την πρόσφατη απόλυση ενός ακόμη εργαζομένου στην καθαριότητα.
Η παράταξη «Συνεργασία Ευθύνης» συνεχίζει να ασκεί με υπευθυνότητα και συνέπεια δημιουργική αντιπολίτευση, προασπίζοντας τα συμφέροντα των πολιτών της Έδεσσας και διεκδικώντας έναν Δήμο διαφανή, αποτελεσματικό και ανθρώπινο, όπου οι ανάγκες και οι φωνές των πολιτών να ακούγονται και να εκτιμώνται.