www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ευφορική Τέχνη του Γιάννη Νάνου: Συνάντηση Αρχιτεκτονικής και Ζωγραφικής στην Έκθεση «Εικονογραφίες»

6a4d3b4600f79afdc9bf3ca62b6f1adc
Κοινοποίηση

Συνέντευξη με τον Αρχιτέκτονα και Ζωγράφο Γ. Νάνο

«…η δουλειά μου – τουλάχιστον αυτό που προσπαθώ να κάνω – είναι μια ευφορική τέχνη…»

Η έκθεση του Γ. Νάνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας είναι ανοιχτή μέχρι τις 21 Απριλίου 2025, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την τέχνη που προκύπτει από την προσωπική του εμπειρία και την προσπάθεια σύνδεσης με το κοινό.

Ο γνωστός Δραμινός Αρχιτέκτονας και Ζωγράφος Γιάννης Νάνος μας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη σχετικά με τη δημιουργική του διαδικασία και τις επιρροές που διαμορφώνουν το έργο του. Στην πρόσφατη έκθεση που εγκαινιάστηκε το Σάββατο, 12 Απριλίου, ο κεντρικός τίτλος «Εικονογραφίες» εξερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Η έκθεση φιλοξενείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και περιλαμβάνει **ανέκδοτα έργα** του καλλιτέχνη, πολλά από τα οποία χρονολογούνται μέχρι και είκοσι χρόνια πίσω. Ο Γιάννης Νάνος είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και «fresco» στη Φλωρεντία. Στη διάρκεια της καριέρας του, έχει συνεργαστεί με εξέχουσες προσωπικότητες της τέχνης και της αρχιτεκτονικής και έχει δημιουργήσει ποικιλία έργων που άφησαν το στίγμα τους στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο.

Η Δημιουργική Διαδικασία και η Σχέση με το Περιβάλλον

Ο Γιάννης Νάνος τονίζει ότι η τέχνη του πηγάζει από τα **προσωπικά βιώματα** και τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. «Αυτό που κάνουμε είναι να μετατρέπουμε την πραγματικότητα σε τέχνη. Η δουλειά μου αποσκοπεί στην **ευφορία** του θεατή. Ο στόχος είναι να νιώθει ο άλλος όμορφα», εξηγεί.

Ειδικά στην τρέχουσα έκθεση, το 90% των έργων είναι **ανέκδοτα** και προέρχονται από την προσωπική του συλλογή. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, η σχέση ανάμεσα στην **αρχιτεκτονική** και τη ζωγραφική είναι προφανής, καθώς η τέχνη προσφέρει λειτουργικές λύσεις στην αρχιτεκτονική και η καλαισθησία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργικότητα των χώρων.

«Η τέχνη έχει την ικανότητα να δημιουργεί σύνδεση με τον άνθρωπο», συνεχίζει. «Αυτή η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για εμάς τους καλλιτέχνες, καθώς μας επιτρέπει να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μας μέσα από τα έργα μας». Προσθέτει ότι η ανταπόκριση του κοινού στα έργα του είναι η μεγαλύτερη **ικανοποίηση** για έναν καλλιτέχνη.

Η Αρχιτεκτονική Πραγματικότητα στη Δράμα

Αναφερόμενος στην πόλη της Δράμας, ο κ. Νάνος εκφράζει την ανησυχία του για την αρχιτεκτονική εξέλιξη στον χώρο. Συμφωνα με τον ίδιο, τα μηνύματα που προκύπτουν είναι **αρνητικά** και επισημαίνει ότι η κακή ανάπτυξη της δεκαετίας του 1970 έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην πόλη. «Οι πολυκατοικίες έχουν αλλοιώσει το τοπίο και πολλές καταστροφές είναι ίσως και ανεπανόρθωτες», λέει.

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι υπάρχει και μια αλλαγή στην οπτική των νέων ανθρώπων που αρχίζουν να σέβονται το παρελθόν, τα **παλιά κτίρια** και την αξία τους, καθώς αυτά φέρουν μνήμες και ιστορία. «Είναι σημαντικό να έχουμε σεβασμό στον χώρο που ζούμε, γιατί αυτός αντικατοπτρίζει τη ζωή μας», δηλώνει.

Δράμα: Η Γενέθλια Πόλη

Τέλος, μιλώντας για τη Δράμα, ο κ. Νάνος εκφράζει με **νοσταλγία** την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του. «Η Δράμα είναι η γενέθλια γη, γεμάτη προσωπικές μνήμες που με συγκινούν. Είναι ο τόπος που με διαμορφώνει και με καθορίζει», λέει χαρακτηριστικά. Ακόμα και η καλλιτεχνική του δημιουργία επηρεάζεται από το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα της Δράμας, την οποία κουβαλάει πάντα μαζί του.