Γεραπετρίτης για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
«Η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. Στη συζήτηση, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, που αποτυπώνεται σε χάρτη, παρουσιάζοντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της χώρας. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλα συναρμόδια υπουργεία, έχει στόχο να καθορίσει και να καταγράψει τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας.
Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως «μια πολύ σπουδαία μέρα για την Ελλάδα», καθώς για πρώτη φορά καταγράφονται τα απώτατα όρια της υφαλοκρηπίδας της. Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι η χώρα ευθυγραμμίζεται με το διεθνές δίκαιο. Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι υπήρχε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρέωνε την Ελλάδα να εκδώσει τους σχετικούς χάρτες έως τις 27 Απριλίου.
Αναφερόμενος σε έναν αντίστοιχο χάρτη που εξέδωσε η Τουρκία, ο υπουργός τόνισε ότι εφόσον υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδόσεις, η καλή πίστη και ο διάλογος παραμένουν οι κυριότεροι δρόμοι για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν τις αποκλειστικές ζώνες. Υπογράμμισε τη σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, καθώς η Ελλάδα οριοθετεί για πρώτη φορά λεπτομερείς χρήσεις των θαλάσσιων ζωνών της, τηρώντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματά της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Στον τομέα της πολιτικής, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την επιθυμία του να δει λιγότερη μικροψυχία από την αντιπολίτευση και επισήμανε ότι η καθυστέρηση στην εκπόνηση του σχεδιασμού οφείλεται στις σημαντικές συμφωνίες που υπεγράφησαν με την Αίγυπτο και την Ιταλία, οι οποίες έπρεπε να ενσωματωθούν στους χάρτες. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή από την αντιπολίτευση. Η Ελλάδα φροντίζει για τα εθνικά συμφέροντα της».
Ο υπουργός στάθηκε στον επιτυχημένο σχεδιασμό που υλοποιήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, κάνοντας αναφορά σε προγράμματα και έργα που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να επιτύχει, όπως τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Σημείωσε παράλληλα ότι η υλοποίηση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου είναι εντελώς ανεξάρτητη από τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και επεσήμανε: «Η σημερινή εξέλιξη διευρύνει το διπλωματικό μας αποτύπωμα».
Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αμφιθυμία από την ελληνική πλευρά σχετικά με το καλώδιο, επισημαίνοντας τη σημασία του σωστού χρονισμού για την υλοποίησή του. Τόνισε επίσης ότι η έρευνα για την πόντιση του καλωδίου θα διαρκέσει έξι μήνες, καλώντας όλους να τηρούν το εθνικό συμφέρον κατά την εκτέλεση των έργων.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση και ότι η προώθηση του εθνικού συμφέροντος είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από άλλες χώρες και καθορίζει μόνη της την εξωτερική της πολιτική. Ο υπουργός τόνισε ότι είναι μόνο οι γειτονικές χώρες που έχουν λόγο στα θέματα ΑΟΖ και ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται παρεμβάσεις από ξένες δυνάμεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης τη σημασία της αποσυμπίεσης τυχόν εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι επικοινωνιακοί δίαυλοι με τον ομόλογό του βρίσκονται σε λειτουργία για την αποφυγή κρίσεων. Αν και αναγνώρισε ότι υπήρξαν εντάσεις, επεσήμανε ότι δεν κινδύνευσε η ειρηνική κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών. «Προτιμούμε να έχουμε άμεσους διαύλους αντί να επηρεαζόμαστε από τρίτες χώρες» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.
Τέλος, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα καθορίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα απώτατα όρια της υφαλοκρηπίδας της, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές διαφωνίες είναι δυνατό να επιλυθούν μέσω διεθνούς δικαιοδοσίας. «Είναι σημαντικό για εμάς να δημιουργήσουμε μια γειτονιά ειρήνης και ευημερίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα απεμπολήσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα» τόνισε με έμφαση.
Ο κ. Γεραπετρίτης κατέληξε ότι η κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής καθορίζεται από τον πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας και να προάγει ειρηνικές σχέσεις.