Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και ανθρωπιστική κρίση
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει μετατρέψει το 30% του παλαιστινιακού θύλακου της Λωρίδας της Γάζας σε ουδέτερη ζώνη, συνεχίζοντας τις καταστροφικές και φονικές στρατιωτικές επιθέσεις στην περιοχή. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο ακραίας κλιμάκωσης της βίας, που έχει προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις για τους κατοίκους της Γάζας.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν υπό σφοδρή πολιορκία από την αρχή του πολέμου. Ο στρατός ισχυρίζεται ότι οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις είναι απαραίτητες για να ελεγχθεί η κατάσταση μετά την ανείπωτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Καθώς οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ ανανεώθηκαν μετά από δυο μήνες ανακωχής, οι πληροφορίες από τη Γάζα αναφέρουν τουλάχιστον 11 νέους θανάτους Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, λόγω των αεροπορικών επιθέσεων. Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται πως έχουν πλήξει περίπου 1.200 «τρομοκρατικούς στόχους» και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100 «στοχευμένες εξοντώσεις» από την 18η Μαρτίου.
Ανθρωπιστική κατάσταση και μαρτυρίες
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα έχει επιδεινωθεί δραματικά. Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, που είναι σύμμαχος της Χαμάς, δημοσιοποίησε βίντεο με έναν ισραηλινογερμανό όμηρο, τον Ρομ Μπρασλάφσκι, 21 ετών, ο οποίος εκλιπαρεί για βοήθεια. Ο όμηρος ζητά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνoυν τα αναγκαία ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του.
Η Χαμάς εξετάζει ισραηλινή πρόταση για νέα κατάπαυση του πυρός, τη στιγμή που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει συναντηθεί με διαπραγματευτές και υπηρεσίες ασφαλείας ώστε να εξετάσουν το «ζητήματα των ομήρων». Ωστόσο, η Χαμάς αναφέρει ότι η απάντησή της ακόμη ετοιμάζεται και δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί την αποστρατικοποίησή της.
Η κρίση των ανθρωπιστικών αναγκών
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας στοίχειωσε τη λαϊκή αντίληψη λέγοντας ότι «κανένας ανθρωπιστικός βοήθεια δεν θα εισέλθει στη Γάζα», κατηγορώντας τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί την βοήθεια για δικούς της σκοπούς. Από την 2η Μαρτίου, το Ισραήλ έχει εμποδίσει την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να προειδοποιούν για την «πιθανόν την χειρότερη» ανθρωπιστική κατάσταση από την αρχή του πολέμου.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα και άλλες βασικές ανάγκες. Ο μικρός παραθαλάσσιος θύλακος της Γάζας, ο οποίος κάποτε φιλοξενούσε μια ζωντανή κοινότητα, έχει μετατραπεί σε μια ζώνη γεμάτη θλίψη και απελπισία. Κάπου μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τη 18η Μαρτίου και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους επανειλημμένα λόγω της βίας.
Ωστόσο, οι συνεχείς στρατιωτικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει ένα ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος, με θανάτους και τραυματισμούς να επιβεβαιώνονται από πολλές πηγές. Από την αρχή της στρατιωτικής κλιμάκωσης πριν 18 μήνες, τουλάχιστον 51.025 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η κοινότητα των Ανατολικών Εβραίων, που πίστευε στην ειρηνική συνύπαρξη, βλέπει τη ζωή της να καταστρέφεται καθημερινά εν μέσω της συνεχούς βίας.