Διπλωματικές Επαφές για την Ουκρανία: Οι Σημαντικές Συναντήσεις Στο Παρίσι
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί σήμερα συνομιλίες στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο του πρώην προεδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ. Αυτή η συνάντηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση του Κιέβου σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η τρέχουσα διπλωματική δραστηριότητα αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες που επικρατούν στην Ευρώπη σχετικά με την προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Ρωσία, καθώς οι προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να διασφαλίσει μια κατάπαυση του πυρός δεν έχουν ευοδωθεί μέχρι στιγμής. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία του να τερματίσει τον πόλεμο το ταχύτερο δυνατό, αλλά δημιουργεί αμφιβολίες τόσο προς τη Μόσχα όσο και προς το Κίεβο.
«Όλοι επιθυμούν ειρήνη. Μία σταθερή και βιώσιμη ειρήνη είναι το ζητούμενο. Το καθοριστικό θέμα είναι ο συντονισμός», δήλωσε ο Μακρόν κατά την υποδοχή του Ρούμπιο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ανήρτησε μία φωτογραφία στην πλατφόρμα Χ, όπου απεικονίζεται μαζί με τους επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, αναφέροντας ότι οι συναντήσεις υπήρξαν «πολύ παραγωγικές» στην κατεύθυνση τερματισμού της σύγκρουσης.
Λίγο πριν από τις επίσημες συνομιλίες, ο Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Γαλλία εξέφρασε ικανοποίηση για τις «εξαιρετικές συνομιλίες» που έλαβαν χώρα στο Παρίσι, οι οποίες περιλάμβαναν αξιωματούχους από ΗΠΑ, Ουκρανία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία για πρώτη φορά. Μια νέα συνάντηση των εκπροσώπων των πέντε χωρών προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν συνεχώς μήπως αποκλειστούν από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τις ΗΠΑ με τη Ρωσία. «Σήμερα ξεκινήσαμε στο Παρίσι μία διαδικασία που είναι θετική και στην οποία συνεργάζονται οι Ευρωπαίοι», δήλωσε η γαλλική προεδρία.
Μετά την επικοινωνία με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν καλωσόρισε τον Γουίτκοφ και κατόπιν τον Ρούμπιο σε ένα γεύμα εργασίας, όπου οι χειραψίες υπερίσχυσαν των θερμών αγκαλιών και της άμεσης επαφής που συνήθως παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Νωρίτερα, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Γάλλου προέδρου και οι ομόλογοί του από τη Βρετανία και τη Γερμανία είχαν συναντηθεί με τον προσωπάρχη της ουκρανικής προεδρίας, τον Αντρίι Γερμάκ, όπου συζητήθηκε η εκεχειρία και οι εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Γερμάκ ανέφερε στην ανάρτησή του πως «ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν σε μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη, συμπεριλαμβανομένων την πλήρη εκεχειρία, τη δημιουργία πολυεθνικής στρατιωτικής δυνάμεως και την αποτελεσματική αρχιτεκτονική ασφάλειας για την Ουκρανία».
Παράλληλα, σε συνέντευξη τύπου στο Κίεβο, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει περιορίσει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υλικές υποδομές, αλλά συνεχίζει να πλήττει άλλες μη στρατιωτικές υποδομές, υπογραμμίζοντας ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο να συζητήσει εδαφικά θέματα προτού εφαρμοστεί η εκεχειρία.
Ο Ζελένσκι επέρριψε και πάλι ευθύνες στον Γουίτκοφ, υποστηρίζοντας ότι διασπείρει το ρωσικό αφήγημα περί του πολέμου. Το Κρεμλίνο εκτίμησε τις συναντήσεις στο Παρίσι ως μία ευκαιρία για να ενημερώσει ο Γουίτκοφ τους Ευρωπαίους για τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα.
Σημαντικά θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στο Παρίσι είναι και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να επιτύχουν μία συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Γουίτκοφ αναμένεται να αναχωρήσει το Σάββατο για τη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο συζητήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί. Οι δύο πλευρές είχαν 45λεπτη συνάντηση στο Ομάν το προηγούμενο Σάββατο και χαρακτήρισαν τις συνομιλίες θετικές, αν και παραδέχτηκαν ότι απέχουν ακόμη από μία οριστική συμφωνία.