Η Σημαντικότητα της Επίγνωσης για το Άγχος στην Εργασία
Ο Απρίλης δεν είναι μόνο «ο μήνας ο σκληρός», όπως δηλώνει ο ποιητής, αλλά και μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για το άγχος, γνωστός και ως Stress Awareness Month. Αυτός ο μήνας προάγει τη συνειδητοποίηση του άγχους και τις επιπτώσεις του στην ψυχική και εργασιακή υγεία, όπως αναφέρουν διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί.
Νέα έρευνα από την πλατφόρμα Reward Gateway – Edenred εξετάζει το εργασιακό άγχος και τις επιπτώσεις του στην ευημερία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Η Edenred δραστηριοποιείται σε 45 χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο εταιρικούς πελάτες και 60 εκατομμύρια χρήστες. Κύριο μέλημά της είναι να προσφέρει λύσεις πληρωμών ειδικού σκοπού και να διεξάγει έρευνες σχετικά με τις σχέσεις εργασίας μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων.
Σύμφωνα με την έρευνα «Workplace Wellbeing 2025», περισσότεροι από ένας στους τρεις εργαζόμενους (36%) δηλώνουν ότι βιώνουν καθημερινά άγχος, γεγονός που έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την ατομική τους ευημερία αλλά και για την παραγωγικότητα των οργανισμών τους. Παρά τον μύθο ότι το άγχος μπορεί να είναι δημιουργικό, η πραγματικότητα είναι ότι υπονομεύει τη δουλειά και την υγεία των εργαζομένων. Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους βιώνει ή έχει βιώσει εργασιακή εξουθένωση (burnout), με σχεδόν το 46% να αναφέρει ότι η αύξηση του κόστους ζωής επιβαρύνει την εργασία τους.
Οι Επιπτώσεις του Άγχους στην Υγεία και την Παραγωγικότητα
Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό άγχος επιφέρει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων. Περίπου το 48% των εργαζομένων που δηλώνουν άγχος βλέπουν την ευημερία τους να επιδεινώνεται, ενώ το 40% περιορίζεται σε μηχανικές εκτελέσεις καθηκόντων, χωρίς διάθεση για επιπλέον πρωτοβουλίες. Το 36% νιώθει εγκαταλειμμένο από τους εργοδότες τους και η εμπιστοσύνη στην ηγεσία έχει καταρρεύσει για το 30% αυτών. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι που σπανίως αισθάνονται άγχος παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης και ικανοποίησης από την εργασία τους.
Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση της έρευνας μπορεί να βρεθεί στην Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι φαίνεται να είναι εξαιρετικά αγχωμένοι. Σε σχετική έρευνα της Edenred, το 35% δηλώνει ότι νιώθει άγχος καθημερινά, ενώ το 39% εκφράζει την αγωνία του συχνά. Αντίθετα, μόλις το 25% αναφέρει ότι αγχώνεται σπάνια. Οι νέοι εργαζόμενοι και εκείνοι που εργάζονται αποκλειστικά με φυσική παρουσία τείνουν να είναι οι πιο δυσαρεστημένοι, μαζί με τους εργαζόμενους στους τομείς του εμπορίου, των κατασκευών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Η Κανονικοποίηση του Άγχους στον Εργασιακό Χώρο
Ο Κρις Μπρίτον, στέλεχος της Reward Gateway-Edenred, επισημαίνει ότι σε πολλές επιχειρήσεις το άγχος έχει γίνει «αποδεκτή κανονικότητα». Αν και δεν είναι νέο φαινόμενο, οι εργαζόμενοι αναμένονται να αντέχουν το άγχος και τις επιπτώσεις του προσπαθώντας να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία. Ειδικότερα, οι νεότεροι εργαζόμενοι εστιάζουν στην ψυχική ευεξία τους, αλλά οι εταιρείες συχνά αγνοούν τις ανάγκες τους.
Δράσεις για τη Μείωση του Εργασιακού Άγχους
Η υποστήριξη της ψυχικής υγείας των εργαζομένων απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Οι ειδικοί προτείνουν να ενθαρρύνονται οι κουλτούρες «ανοικτής επικοινωνίας», έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς να μιλούν για άγχη και ζητήματα ψυχικής υγείας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Να παρέχονται ευέλικτες συνθήκες εργασίας και να αποφεύγεται η πίεση με μη ρεαλιστικούς στόχους.
Επιπλέον, η αναγνώριση και η επιβράβευση της δουλειάς αποτελούν κομβικά στοιχεία για τη βελτίωση του ηθικού και της δέσμευσης των εργαζομένων. Η εκπαίδευση των ηγετικών στελεχών για την αναγνώριση των συμπτωμάτων του άγχους και η υποστήριξη των ομάδων τους είναι επίσης κρίσιμη. Όλες αυτές οι στρατηγικές συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος.