www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου επαναφέρει το ζήτημα των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα

6446df0319c765d6730cdf20e8987230 no watermark 1
Κοινοποίηση

Γερμανία: Αποφάσεις Δικαστηρίου και επαναπροσαρμογές στην πολιτική ασύλου

Στη χθεσινή του απόφαση, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας, που είναι το αντίστοιχο Συμβούλιο της Επικρατείας στη χώρα, απέρριψε προσφυγή δύο ανδρών, οι οποίοι αρχικά είχαν αποκτήσει άσυλο στην Ελλάδα. Οι άνδρες αυτοί, αφού βρέθηκαν στη Γερμανία, κατέθεσαν εκ νέου αιτήσεις ασύλου οι οποίες όμως απορρίφθηκαν βάσει του ευρωπαϊκού Κανονισμού του Δουβλίνου.

Οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι επιθυμούσαν να αποφύγουν την απέλαση, ισχυριζόμενοι ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, είτε εντός των προσφυγικών καταυλισμών είτε εκτός αυτών, είναι ιδιαίτερα δύσκολες, επικαλούμενοι ότι αυτές οι συνθήκες προσβάλλουν τη dignitas τους και είναι αντίθετες στις αρχές του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το παρελθόν έχει δείξει ότι αρκετά διοικητικά δικαστήρια στη Γερμανία έχουν αποδεχθεί παρόμοιες επιχειρηματολογίες, με αποτέλεσμα να «παγώνουν» τις απελάσεις προσφύγων προς την Ελλάδα. Το νέο διάταγμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου μπορεί να σηματοδοτήσει μία σημαντική αλλαγή στη νομολογία, αν και είναι γνωστό ότι κάθε περίπτωση μπορεί να έχει ιδιαίτερη έκβαση.

Επανεξέταση της Δευτερογενούς Μετανάστευσης

Η απόφαση αυτή αναμένεται να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα της «δευτερογενούς μετανάστευσης», ένα θέμα που είχε δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας στο παρελθόν. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ομόσπονδου κρατιδίου Έσσης, ο Μάνφρεντ Πεντς, σχολίασε στην Bild σχετικά με την απόφαση, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για μία ετυμηγορία που μας δείχνει τον δρόμο, καθώς αποκαθιστά τις θεμελιώδεις αρχές συνεργασίας για την πολιτική ασύλου στην Ευρώπη». Ο ίδιος προσέθεσε ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο ξεκαθαρίζει πως η πρώτη χώρα υποδοχής είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία ασύλου, επισημαίνοντας ότι για πολλά χρόνια αυτός ο κανόνας παρέμενε ανενεργός.

Η εξέλιξη αυτή αναμφίβολα ανοίγει νέες προοπτικές για τις διαδικασίες ασύλου στην Ευρώπη και συγκεκριμένα για την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο, καθώς και να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών.