www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Καταγγελία Ζελένσκι για Στρατηγική Υιοθέτησης Ρωσικού Αφηγήματος από τον Απεσταλμένο του Τραμπ

496f1366c2492faa3f695d67db2fee9a no watermark 1
Κοινοποίηση

Ουκρανία: Καταγγελία Ζελένσκι για τον απεσταλμένο του Τραμπ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προχώρησε σήμερα σε σοβαρές καταγγελίες κατά του ειδικού απεσταλμένου του πρώην Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Γουίτκοφ ότι «διαδίδει το ρωσικό αφήγημα» αναφορικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, αποκαλώντας τη στάση του «πολύ επικίνδυνη».

«Θεωρώ ότι ο κ. Γουίτκοφ έχει υιοθετήσει τη στρατηγική της ρωσικής πλευράς. Νομίζω πως αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή συνειδητά ή ασυνείδητα διαδίδει το ρωσικό αφήγημα», τόνισε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η συμπεριφορά στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Η Στρατηγική της Ρωσίας και οι Διπλωματικές Συναντήσεις

Ο Στιβ Γουίτκοφ έχει συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τρεις φορές από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι συναντήσεις αυτές έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενικότητα της αμερικανικής προσέγγισης και το κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη ρωσική πολιτική.

Αμυντικές Προμήθειες και Ρωσικές Επιθέσεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία επιθυμεί να «αγοράσει τουλάχιστον 10 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε με τον Τραμπ σχετικά με τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και επισήμανε την υποστήριξη που μπορεί να προσφέρουν οι ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα. «Είπα στον πρόεδρο Τραμπ ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να αγοράσει τουλάχιστον δέκα συστήματα (Patriot). Μου είπε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν επ’ αυτού», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Παρά τις προόδους στις αμυντικές προμήθειες, ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει μειώσει τις επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές. «Μειώθηκαν πράγματι τα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, αλλά η Ρωσία δεν έχει μειώσει τον αριθμό των επιθέσεων. Ενώ περιορίζει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, εντείνει τις επιθέσεις σε άλλες περιοχές», υπογράμμισε.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τα στρατεύματα της Μόσχας κατέχουν σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας, αφήνοντας τη διεθνή κοινότητα σε αναμονή για τις επόμενες εξελίξεις και τις πιθανές λύσεις στη σύγκρουση.