www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα τέλη από τις ΗΠΑ για πλοία που συνδέονται με την Κίνα: Επιπτώσεις και Αντίκτυποι στην Ναυτική Βιομηχανία

E68acdb057f8e6e39d115c0f48319e1a no watermark
Κοινοποίηση

Νέα Τέλη για Πλοία που Συνδέονται με την Κίνα

Οι ιδιοκτήτες ή εφοπλιστές πλοίων που είναι κατασκευασμένα στην Κίνα θα υποχρεούνται να καταβάλλουν νέα τέλη κατά την ελλιμενισμό τους σε αμερικανικά λιμάνια. Αυτή η νέα πολιτική θα τεθεί σε εφαρμογή εντός 180 ημερών και τα ποσά των τελών θα αυξάνονται προοδευτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο αντιπρόσωπος για το εμπόριο της αμερικανικής προεδρίας (USTR).

Το μέτρο αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε πλοία που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, αλλά αφορά και τους ιδιοκτήτες Κινέζων εφοπλιστών που κατέχουν πλοία που δεν είναι κινέζικης προέλευσης, όπως διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του USTR. Τα τέλη θα επιβάλλονται κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι σε κάθε αμερικανικό λιμάνι όπου το πλοίο ελλιμενίζεται, με τα πλοία να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν αυτά τα τέλη έως και πέντε φορές το χρόνο.

Επιπλέον, ο USTR προγραμματίζει την επιβολή συγκεκριμένων τελών για πλοία που μεταφέρουν οχήματα, τα οποία επίσης θα ισχύσουν σε 180 ημέρες. Για πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), οι χρεώσεις θα αρχίσουν σε τρία χρόνια και θα αυξάνονται σταδιακά για 22 χρόνια. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στην ενίσχυση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας και στη αποκατάσταση της αμερικανικής θέσης στην παγκόσμια ναυτιλία.

Η ανακοίνωση του USTR υπογραμμίζει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την αποκατάσταση των αμερικανικών ναυπηγείων και την αντίκρουση των «παράλογων ενεργειών, πολιτικών και πρακτικών» της Κίνας που στοχεύουν στην κυριαρχία στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών και της ναυπηγικής βιομηχανίας. Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αναθέσει στον USTR να διερευνήσει αυτές τις αθέμιτες πρακτικές και η έρευνα αυτή συνέχισε και επί των ημερών του διαδόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμερικανική ναυτική βιομηχανία, η οποία κυριαρχούσε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει αρχίσει να συρρικνώνεται και σήμερα ανέρχεται μόλις στο 0,1% της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας. Η Ασία, και κυρίως η Κίνα, έχει αναδειχθεί ως η κυρίαρχη δύναμη, κατασκευάζοντας περίπου τα μισά από τα πλοία που καθελκύονται παγκοσμίως, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Αυτές οι τρεις χώρες συνολικά ναυπηγούν πάνω από 95% των πλοίων παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED).

Η πρόσφατη ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν να ανταγωνίζονται για κυρίαρχες θέσεις στους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας και της ναυτιλίας.