www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η φονικότερη αεροπορική επιδρομή: 80 θύματα από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά των Χούθι στην Υεμένη

4a0412138fe2e00038079ce245635423 no watermark
Κοινοποίηση

Αμερικανικοί Βομβαρδισμοί στην Υεμένη: 80 Νεκροί από Επιθέσεις κατά των Χούθι

Οι τελευταίοι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε λιμένες της Υεμένης, όπου βρίσκονται στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, είχαν σοβαρές και καταστροφικές συνέπειες, με τους αντάρτες Χούθι να ανακοινώνουν την απώλεια 80 ανθρώπων. Αυτή η επιδρομή καταγράφεται ως η φονικότερη από την έναρξη της αμερικανικής εκστρατείας πριν από 15 μήνες κατά του εν λόγω κινήματος, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι Χούθι, που ελέγχουν σημαντικό μέρος της εμπόλεμης Υεμένης, καταγγέλλουν πρόσθετους βομβαρδισμούς, τους οποίους αποδίδουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και υπογραμμίζουν ότι οι στόχοι περιλάμβαναν την πρωτεύουσα Σανάα και τα γύρω εδάφη.

Την Πέμπτη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι στοχοποίησαν και κατέστρεψαν το λιμάνι Ρας Ίσα, στην επαρχία Χοντάιντα, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούθι. Ο στόχος των συγκεκριμένων επιθέσεων είχε ως σκοπό να εξαλειφθεί η πηγή καυσίμων που τροφοδοτούσε τις δυνάμεις των Χούθι, καθώς και να αποκοπούν τα παράνομα έσοδα που χρηματοδοτούσαν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην περιοχή εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της CENTCOM, της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που συνδέεται με τους Χούθι, ο απολογισμός των θυμάτων φτάνει στους 80 νεκρούς και 150 τραυματίες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης των Χούθι δήλωσε πως από την κλιμάκωση των βομβαρδισμών στα μέσα Μαρτίου, οι θάνατοι ανέρχονται στους 198 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την 15η Μαρτίου την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας εναντίον των Χούθι, προκειμένου να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που διασχίζουν τον Ερυθρό Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ζωτικής σημασίας θαλάσσιες οδούς για το παγκόσμιο εμπόριο. Η επίθεση στο λιμάνι Ρας Ίσα προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, οι οποίες αναμένεται να έχουν σοβαρές συνέπειες στη ναυσιπλοΐα και στην προμήθεια πετρελαίου, επηρεάζοντας περαιτέρω την ήδη δοκιμαζόμενη ζωή του τον Υεμενίτικου λαού.

Σε μεγαλειώδη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σανάα, ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σάρια, δήλωσε ότι οι αντάρτες εκτόξευσαν πυραύλους προς το Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει την αναχαίτιση ενός από αυτούς τους πυραύλους. Παράλληλα, οι Χούθι ισχυρίζονται ότι έχουν στοχοποιήσει δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, τα USS Harry Truman και USS Carl Vinson, που πλέουν ανοικτά της Υεμένης.

«Η συνέχιση της επιθετικότητας κατά της χώρας μας μόνο θα εντείνει τις επιχειρήσεις των Χούθι», δήλωσε ο Σάρια, απευθυνόμενος σε πλήθος διαδηλωτών που ζητούσαν τη στήριξή τους στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της Αμερικής και του Ισραήλ.

Οι Χούθι είναι μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» που έχει σχηματίσει το Ιράν, μαζί με το Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, και η Τεχεράνη καταδίκασε τις αμερικανικές επιδρομές, χαρακτηρίζοντάς τες βάρβαρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαναχαρακτηρίσει τους Χούθι ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» και έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά τραπεζικών ιδρυμάτων που υποστηρίζουν το κίνημα.

Οι Χούθι έχουν αρχίσει να επιτίθενται με πυραύλους και drones κατά της εμπορικής ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, επιδεινώνοντας την κατάσταση στην περιοχή και προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον, που αποφάσισε να δημιουργήσει διεθνή ναυτικό συνασπισμό για την προστασία των εμπορικών πλοίων. Παράλληλα, αναμένονται συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο αναλυτής Μοχάμεντ αλ Μπάσα εκτίμησε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες στέλνουν σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη: οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν όχι μόνο τις στρατιωτικές υποδομές των Χούθι, αλλά και τις οικονομικές τους πηγές.