www.macedoniapress.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΥΠΑΑΤ: 135 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της μεταποίησης και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων

5c197e9fb360234e5004336939b83ae5
Κοινοποίηση

Ενημέρωση για το Πρόγραμμα Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων ανέρχεται σε 135 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι ο κύριος στόχος της παρέμβασης είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής μέσω περιβαλλοντικά καινοτόμων πρακτικών.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης των περιοχών που χρειάζονται επιπλέον βοήθεια, προσφέροντας ενισχύσεις που φτάνουν έως και το 75%. Αυτές οι ενισχύσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα.

Σκοποί και Δικαιούχοι του Προγράμματος

Ο σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα. Επίσης, επιδιώκεται η ενίσχυση της διείσδυσης στις διεθνείς αγορές μέσω της αξιοποίησης των πρώτων υλών από την πρωτογενή παραγωγή, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας και της ανάπτυξης διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος, περιορίζοντας έτσι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Δικαιούχοι της παρέμβασης είναι νομικά πρόσωπα όπως Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε., καθώς και ατομικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί και οργανώσεις παραγωγών. Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αναφέρει ότι οι βασικές προϋποθέσεις για τους υποψήφιους περιλαμβάνουν:

  • Μη ύπαρξη προβληματικών επιχειρήσεων.
  • Δραστηριοποίηση στη μεταποίηση ή τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.
  • Εμπρόθεσμη υποβολή αίτησης στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), εντός των προθεσμιών που θα καθοριστούν στην αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ενισχύσεις και Υποέκταση

Η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με προϋπολογισμό από 400.001 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ένταση ενίσχυσης είναι μεγαλύτερη στα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπου φθάνει το 75%, καλύπτοντας όλα τα νησιά εκτός από την Εύβοια και την Κρήτη. Στις Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας και στις συγκεκριμένες ηπειρωτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στους Δήμους Μεγαλόπολης και Τρίπολης, η ένταση ανέρχεται στο 65%. Αντίθετα, για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και άλλες, η ένταση περιορίζεται στο 50%, ενώ στην Αττική η ένταση είναι 40%.

Οι επιλέξιμοι κλάδοι που ενισχύονται περιλαμβάνουν προϊόντα όπως κρέας, γάλα, αυγά, μέλι, ζωοτροφές και άλλα γεωργικά προϊόντα, εφόσον πληρούν τις ορισμένες προϋποθέσεις που θα περιγράφονται στην πρόσκληση.