Νέα Δικαστική Απόφαση για την Προϋπηρεσία Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Σχολείων
Σε ακύρωση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προχώρησε το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Η απόφαση αυτή συνεπάγεται έναν σημαντικό σταθμό στην εκπαίδευση, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η προϋπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία δεν προσμετράται βάσει αντισυνταγματικών νομοθετικών διατάξεων.
Σύμφωνα με την απόφαση, η πλήρης μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Το Δικαστήριο τόνισε πως αυτές οι αρχές είναι θεμελιώδεις για την απασχόληση στη δημόσια υπηρεσία και ότι η σκοπούμενη νομοθεσία στοχεύει στον διορισμό των πιο ικανών και έμπειρων υποψηφίων στη δημόσια εκπαίδευση.
Δικαίωση για τους Εκπαιδευτικούς Ιδιωτικών Σχολείων
Η απόφαση του Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι η διαφοροποίηση στη διαδικασία πρόσληψης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν αρκεί ως δικαιολογία για τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους. Αυτό γιατί τα κριτήρια πρόσληψης δεν σχετίζονται με την ικανότητα των υποψηφίων να ασκήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο. Η εκπαιδευτική προϋπηρεσία, ως κριτήριο επιλογής, είναι σε συμφωνία με τις αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας και έχει αναγνωριστεί ότι δεν υπάρχει ποιοτική διαφοροποίηση μεταξύ της προϋπηρεσίας στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ιστορικό και Ενίσχυση Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων
Αναφορικά με προηγούμενα συστήματα διορισμού, η δικαστική απόφαση καταδεικνύει ότι η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης μέχρι πρότινος λαμβανόταν υπόψη και μοριοδοτείτο. Αυτό ενισχύει την αντίληψη ότι η προϋπηρεσία στη δημόσια εκπαίδευση δεν διαφέρει ποιοτικά από αυτήν στον ιδιωτικό τομέα. Το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα του νομοθέτη να υποστηρίζει τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους, οι οποίοι έχουν προσφέρει σημαντική εμπειρία στο δημόσιο σχολείο, ωστόσο η αναγνώριση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να παραμείνει, ειδικά ως προς την πολιτική προσλήψεων που ισχύει.
Η απόφαση αυτή υπενθυμίζει τη σημασία της δίκαιης εκτίμησης της εμπειρίας όλων των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως του τομέα στον οποίο εργάζονται, και ενισχύει την ανάγκη για αναθεώρηση των σχετικών νομοθετικών πλαισίων που μπορεί να υπονομεύουν τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.