Διοίκηση Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας: Έργο Αποθήκευσης CO₂ στον Πρίνο
Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας κατά την 5η Τακτική Συνεδρίασή της, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, συζήτησε ενδελεχώς τη γνωμοδότηση-εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας σχετικά με το έργο της «Μονάδας Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) στον Πρίνο». Μετά από εκτενή αξιολόγηση, αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί την πρόταση.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) θεωρείται ένα ασφαλές και αδρανές αέριο, που δεν ενέχει κίνδυνο εκρηκτικής συμπεριφοράς ή τοξικότητας. Επίσης, επισημαίνεται η γεωπολιτική σημασία του έργου, το οποίο αναδεικνύει τη Βορειοανατολική Ελλάδα ως κορυφαία περιοχή εγκατάστασης και λειτουργίας παρόμοιων έργων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τέλος, η επένδυση αυτή κρίνεται θετική για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τεχνολογίες αιχμής.
Βασικές Εκτιμήσεις για το Έργο
Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας διατύπωσε τις πιο κρίσιμες εκτιμήσεις για το έργο. Η επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις επιβεβαιώνει ότι η κλιματική κρίση απαιτεί δραστικά μέτρα για τη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης. Η δέσμευση και αποθήκευση του CO₂ που εκπέμπεται από τη βιομηχανία είναι η πιο άμεση λύση μέχρι την πλήρη μετάβαση σε «πράσινες» μορφές ενέργειας.
1. Το έργο αποθήκευσης για το κοίτασμα «Πρίνος» θεωρείται ένα περιβαλλοντικό έργο μεγάλης κλίμακας που στοχεύει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των αερίων του θερμοκηπίου.
2. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ταμιευτήρα δεν προκαλεί ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια, καθώς η εμπειρία εκμετάλλευσης του διασφαλίζει την καλή γνώση των χαρακτηριστικών του. Έτσι, οι παράμετροι σχεδιασμού μπορούν να εκτιμηθούν και να ενισχύσουν την αποδοτικότητα και την ασφάλεια του έργου, μειώνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα.
3. Σε σύγκριση με τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις, το CO₂ είναι ασφαλές και αδρανές, χωρίς εκρηκτική ή τοξική συμπεριφορά. Οι συνθήκες κυκλοφορίας του CO₂ στις χερσαίες εγκαταστάσεις είναι διαχειρίσιμες και η εκμετάλλευση του υποδηλώνει χαμηλό κίνδυνο, καθώς οι διαδικασίες αποθήκευσής του απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες και μετρίως αυξημένες πιέσεις.
4. Η γεωλογική ιστορία του κοιτάσματος του Πρίνου αποδεικνύει πως το CO₂ μπορεί να παραμένει μόνιμα αποθηκευμένο χωρίς διαφυγές προς την επιφάνεια.
5. Οι γεωμηχανικές μελέτες που περιλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προσδιορίζουν τα μέγιστα όρια πίεσης στον ταμιευτήρα, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της διαδικασίας αποθήκευσης του CO₂.
6. Σημαντική προϋπόθεση για την ασφαλή διαχείριση του αποθηκευμένου CO₂ είναι η τήρηση όλων των διαδικασιών παρακολούθησης από τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.
7. Η ΜΠΕ αναλύει σε βάθος τις πιθανές επιπτώσεις στη φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου, προτείνοντας μετρά για την ελαχιστοποίηση ή αποφυγή κινδύνων για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον.
8. Το έργο έχει πολύ σημαντική γεωπολιτική σημασία, καθιστώντας τη Βορειοανατολική Ελλάδα πρωτοπόρο περιοχή για την εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων έργων.
9. Η επένδυση αυτή θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που υιοθετούν καινοτόμες λύσεις.
Η Διοικούσα Επιτροπή και η Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας του ΤΕΕ-ΑΜ εκφράζουν την πεποίθηση ότι το έργο μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αρκεί να τηρηθούν αυστηρά όλα τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού και περιβαλλοντικής διαχείρισης.