www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Ξάνθης: Χρήση Εκπαιδευμένων Αρπακτικών Πουλιών για την Απομάκρυνση Περιστεριών από την Κεντρική Πλατεία

8383ee69a350801b1bc2a5d82a2f2caa no watermark
Κοινοποίηση

Δράσεις του Δήμου Ξάνθης για την Απώθηση Περιστεριών

Ο Δήμος Ξάνθης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει εκπαιδευμένα αρπακτικά πουλιά προκειμένου να απομακρύνει τα περιστέρια από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης και το ευρύτερο κέντρο της πόλης. Η πρωτοβουλία αυτή προκύπτει ως συνέχεια της εγκυκλίου που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή ανθυγιεινών καταστάσεων που προκαλούνται από την εκτροφή περιστεριών σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ευθύνη για την απομάκρυνση των ελεύθερων περιστεριών ανήκει στους Δήμους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να λάβουν άμεσα μέτρα. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η απαγόρευση της σίτισης περιστεριών και η διατήρησή τους σε αιχμαλωσία εντός των πόλεων, κάτι που είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία των κατοίκων.

Η Απόφαση για την Απώθηση των Περιστεριών

Προ ημερών, ο Δήμος Ξάνθης ενέκρινε την απευθείας ανάθεση υπηρεσίας με τίτλο «Απώθηση πτηνών του είδους Columba livia (περιστέρια) από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης». Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Σιαμπάν Μπαντάκ, και περιλαμβάνει τις τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής. Αυτή η προσπάθεια στοχεύει στη δημιουργία ενός υγιεινού και ασφαλούς αστικού περιβάλλοντος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ξάνθης.

Η συγκεκριμένη πρακτική σαφώς έχει εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις, καθιστώντας την μια εδραιωμένη μέθοδο για την απομάκρυνση των περιστεριών από τις περιοχές του αστικού ιστού που έχουν καταληφθεί από αυτά.

Η Στρατηγική του Προγράμματος Αρπακτικών

Η υλοποίηση του προγράμματος απώθησης θα πραγματοποιηθεί μέσω αναδόχου και περιλαμβάνει τη χρήση εκπαιδευμένων αρπακτικών πτηνών για την απομάκρυνση των περιστεριών από την κεντρική πλατεία. Η τεχνική έκθεση υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα Αρπακτικών αποτελεί μια βιολογική μέθοδος για την επίλυση του προβλήματος, με δράσεις κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται πτήσεις εκπαιδευμένων αρπακτικών πτηνών που δρουν ως φυσικοί θηρευτές, δημιουργώντας έτσι ένα εχθρικό περιβάλλον για τους πληθυσμούς των περιστεριών.

Αυτό το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις φάσεις: την περίοδο εξοικείωσης, την περίοδο καταστολής, και την περίοδο διατήρησης. Κάθε φάση απαιτεί προσαρμογή ανάλογα με την αντίδραση των περιστεριών, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία δυναμική.

Η διάρκεια του προγράμματος έχει προγραμματιστεί για πέντε μήνες. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, θα απασχοληθούν από δύο έως τρεις εκπαιδευτές αρπακτικών. Για την ασφαλή διεξαγωγή των εργασιών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Δήμος Ξάνθης θα έχει επίσης την υποχρέωση να παρέχει ασφαλή πρόσβαση σε κάθε σημείο της πλατείας που θεωρείται απαραίτητο για την εκτέλεση των εργασιών.