Δοξολογία στο Αρμενικό Ναό της Παναγίας για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Αρμενικό Ναό της Παναγίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Στο κέντρο του ναού, τοποθετήθηκε ένα μνημείο που αναγράφει την θλιβερή ημερομηνία της 24ης Απριλίου 1915, ημερομηνία που συμβολίζει την έναρξη των φρικαλεοτήτων κατά των Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόντες ήταν ο αρχιμανδρίτης και οι πιστοί, οι οποίοι προσευχήθηκαν για τα θύματα της Γενοκτονίας ενώ εκπρόσωποι των αρχών συμμετείχαν στην τελετή.
Εκφράσεις Μνήμης και Ευθύνης
Η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά, στην ομιλία της περιέγραψε την ημέρα αυτή ως ανοιχτή πληγή στη συλλογική μνήμη. «Αυτός είναι ένας χρονικός σταθμός για ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που υπήρξαν στην ιστορία της ανθρωπότητας, της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι σήμερα τιμάται η μνήμη των αθώων θυμάτων που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο τρόπο 110 χρόνια πριν.
«Θυμόμαστε τις ψυχές που χάθηκαν, τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν και τον πολιτισμό που προσπάθησαν να εξαλείψουν. Για μένα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ιδιαίτερη τιμή να οργανώνουμε κάθε χρόνο, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα, τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας», πρόσθεσε η κ. Αηδονά, τονίζοντας ότι η λήθη δεν είναι επιλογή και η σιωπή δεν είναι λύση.
Η Σωστή Αναγνώριση και η Ιστορική Δικαιοσύνη
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στην ανάρτησή του για την ημέρα αυτή, επεσήμανε ότι συμπληρώνονται 110 χρόνια από την ημέρα που έμελλε να σφραγίσει ανεξίτηλα τη μαρτυρική πορεία του Αρμενικού Έθνους. «Η Γενοκτονία των Αρμενίων, οι σφαγές, οι βιασμοί και οι κακουχίες δεν είναι απλώς λέξεις, αλλά αλήθειες που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», δήλωσε. Προειδοποίησε για τις συνεχείς προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας και εξωραϊσμού των φρικτών γεγονότων που προσβάλλουν τη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που εξοντώθηκαν μεταξύ 1915 και 1918. «Δεν ξεχνάμε, τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων και επισημαίνουμε ότι οι δρόμοι της συνεννόησης περνούν μέσα από τη μεταμέλεια και την έμπρακτη αναγνώριση των εγκλημάτων του παρελθόντος», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Εκδηλώσεις Μνήμης και Πολιτισμού
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων άρχισαν με τη λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου στην Πλατεία Αριστοτέλους και συνεχίστηκαν με την θεατρική παράσταση «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η παράσταση είναι μια θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, σε σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χριστίνας Αλεξανιάν. Για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και πορεία προς το τουρκικό προξενείο από την Αρμενική Νεολαία Ελλάδας, κατά την οποία θα επιδοθεί ψήφισμα. Η κεντρική εκδήλωση για την 110η επέτειο της Γενοκτονίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», με πορεία προς το Μνημείο των Ηρώων του Γ’ Σώματος Στρατού και κατάθεση στεφάνων.