www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολοκλήρωση Μελετών για τους Τερματικούς Σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης έως το Μάιο, δήλωση Γ. Τόσκα

B08652b9da9e30123b5786070fd77f1e no watermark
Κοινοποίηση

Ολοκλήρωση Μελετών για τους Τερματικούς Σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης

Εντός του Μαΐου, προγραμματίζεται η ολοκλήρωση δύο σημαντικών μελετών που αφορούν τη διαμόρφωση των τερματικών σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης στη Μίκρα (επέκταση προς Καλαμαριά) και στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Αυτές οι μελέτες έχουν ανατεθεί από τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα, κ. Γιάννης Τόσκας.

Η πρώτη από τις δύο μελέτες επικεντρώνεται στη σύμβαση που αφορούσε την Οριστική Μελέτη Κυκλοφοριακής Διαμόρφωσης του προσωρινού χώρου κίνησης λεωφορείων στον τερματικό σταθμό Μίκρα. Η φυσική θέση του σταθμού αναμένει να ενσωματώσει μια πρόσβαση που θα συνδέει τον σταθμό με το υπάρχον οδικό δίκτυο. Σκοπός της μελέτης είναι η επίτευξη της ομαλής διαχείρισης της κυκλοφορίας γύρω από την είσοδο και έξοδο του σταθμού και των οδικών συνδέσεών του με την οδό Πόντου.

Η μελέτη αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού και ασφαλούς τερματικού σταθμού, μικρότερης εμβέλειας σε σύγκριση με άλλους σταθμούς, ώστε να επιτευχθούν χρονοδιαγράμματα με έμφαση στη μείωση της συμφόρησης. Η προηγούμενη πρόταση αφορούσε μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων που περιλάμβανε ορισμένες ιδιωτικές περιουσίες, ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, η επιλέξιμη έκταση περιορίζεται σε περίπου 10 στρέμματα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη διάνοιξη της οδού Πόντου μέχρι το ύψος της οδού Κακουλίδη, όπου σήμερα βρίσκεται ο προσωρινός τερματικός σταθμός του ΟΑΣΘ. Ο στόχος είναι να εξασφαλισθούν λειτουργικές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος του 2025.

Σημαντικός Ρόλος των Μελετών στην Ολική Έργου

Σημειώνει ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα στο γενικότερο σχέδιο κυκλοφορίας, καθώς ενσωματώνει έναν καινοτόμο σχεδιασμό που προβλέπει τις κυκλοφοριακές και επιβατικές ανάγκες μέχρι το 2030. Η μελέτη έχει ανατεθεί στο γραφείο «Φράγκος Απόστολος & ΣΙΑ Ε.Ε.», με τη λογική ότι μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Γραμμής 2 του Μετρό Θεσσαλονίκης, δε θα είναι δυνατή η υλοποίηση του Τερματικού Σταθμού Μετεπιβίβασης, λόγω μη ολοκλήρωσης των συστημάτων απαλλοτρίωσης.

Η διαμόρφωση ενός νέου τμήματος περίπου δύο στρεμμάτων στοχεύει στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, επιτρέποντας την αύξηση των στάσεων λεωφορείων. Ταυτόχρονα, η κύρια διαμόρφωση του συγκροτήματος περιλαμβάνει τη σύνδεση με τον οδικό άξονα και τη διασφάλιση της ασφάλειας των πεζών, οι οποίοι θα εισέρχονται και θα εξέρχονται από τον σταθμό.

Η δεύτερη σύμβαση αφορά την «Σύνταξη Προκαταρκτικής Μελέτης Κυκλοφοριακής Διαρρύθμισης» του σταθμού μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Σκοπός της μελέτης είναι η ανασυγκρότηση ενός χώρου με σημαντική κίνηση αφίξεων και αναχωρήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη οργάνωση αυτού του χώρου σε συνεργασία με την ΓΑΙΑΟΣΕ και τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο κ. Τόσκας, η παρέμβαση αυτή σκοπεύει να επιτευχθεί μέχρι τις αρχές του 2026, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία σταθμών για τουλάχιστον 20 διαφορετικές γραμμές λεωφορείων. Ταυτόχρονα, αναμένονται προσαρμογές που θα αξιοποιήσουν τη θέση του τερματικού σταθμού και θα απελευθερώσουν δρόμους από περιττούς σταθμούς και διαδρομές. Η εμφάνιση ευέλικτων και αποδοτικών μεταφορικών λύσεων μένει στο επίκεντρο των σχεδιασμών για τη βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας.${HTML}$