www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Ο συνταξιούχος νηπιαγωγός που δημιουργεί εκπαιδευτικά παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

4e4b99dd2b41efa8fdcd8d775c385c34 no watermark
Κοινοποίηση

Η Δημιουργία Εξελιγμένων Παιχνιδιών από Ανακυκλώσιμα Υλικά

Ο Χρήστος Κεβρεκίδης, ένας συνταξιούχος νηπιαγωγός από τη Θεσσαλονίκη, επιδεικνύει την αφοσίωσή του στη δημιουργία και κατασκευή παιχνιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά. Χρησιμοποιεί παλιές εφημερίδες για να φτιάξει μπάλες, μαζί με μικρά και μεγαλύτερα χάρτινα κουτιά από σούπερ μάρκετ, τα οποία μετατρέπουν τις ιδέες του σε πραγματικότητα. Ένα από τα πιο εμβληματικά του δημιουργήματα είναι το παιχνίδι «καταπέλτης», το οποίο είναι μόνο ένα από τα πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια που αναδεικνύει μέσα από την καρδιά του.

Με χρόνια εμπειρίας στη συλλογή και κατασκευή παλιών παιχνιδιών, ο κ. Κεβρεκίδης πιστεύει ακράδαντα ότι το παιχνίδι είναι ουσιαστικό για όλες τις ηλικίες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Δημιουργικές Ιδέες και Εκπαιδευτική Αξία

Σε συνεργασία με τη σύζυγό του, που έχει επίσης εκπαιδευτική εμπειρία, έχουν δημιουργήσει πολλά μοναδικά παιχνίδια βασισμένα σε πρότυπα ή ακόμα και σε ανασχεδιασμένες εκδόσεις ήδη υπαρχόντων παιχνιδιών. Από χάρτινα φλίπερ μέχρι λαβύρινθους, οι κατασκευές τους προσφέρουν στα παιδιά ευκαιρίες για να αλληλεπιδράσουν με βασικές έννοιες της φυσικής και της χημείας. Ο κ. Κεβρεκίδης, αναφέροντας τη συμβολή των σπουδών του ως τεχνολόγος μηχανολόγος μηχανικός, προσθέτει ότι αυτή η γνώση τον βοήθησε στη διαδικασία δημιουργίας.

«Έχουμε κατασκευάσει περίπου 200 παιχνίδια μέχρι σήμερα και όλα είναι φτιαγμένα από οικονομικά και γεωργικά ανακυκλώσιμα υλικά,» εξηγεί ο κ. Κεβρεκίδης. «Αγοράζουμε πρώτες ύλες από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, χρησιμοποιώντας αντικείμενα όπως κουτιά και ακρυλικά φύλλα, χωρίς καμία περαιτέρω επεξεργασία, δείχνοντας έτσι ότι και οι γονείς μπορούν να φτιάξουν παιχνίδια με απλά υλικά και σχεδόν μηδενικό κόστος.»

Εκπαιδευτικοί Στόχοι και Υποστήριξη στον Εκπαιδευτικό τομέα

Ο σχεδιασμός των παιχνιδιών τους έχει σαφείς εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς στόχους, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τις νοητικές ικανότητες και τη σωματική κινητικότητα των παιδιών, καθώς και τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη τους. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και αναπτύσσονται προσεκτικά για να προσφέρουν ευκαιρίες μάθησης χωρίς να καθιστούν τη διαδικασία ανταγωνιστική.

«Στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων, αναμένουμε τα παιδιά να αλληλεπιδρούν με πραγματικά υλικά, αναπτύσσοντας ικανότητες που θα τα προετοιμάσουν για το μέλλον», σημειώνει ο κ. Κεβρεκίδης.

Συλλογή και Δημιουργική Πόρωση

Όσον αφορά τη συλλογή του από παλιά παιχνίδια, η οποία περιλαμβάνει κομμάτια από τη δεκαετία του 1940, ο κ. Κεβρεκίδης προσπαθεί συνεχώς να την εμπλουτίζει, ταυτόχρονα γράφοντας δύο βιβλία σχετικά με το παιχνίδι και το παιδαγωγικό υλικό. Με όραμα να φέρει τα παιχνίδια του στα σχολεία, ελπίζει ότι μελλοντικές συνεργασίες με εργοστάσια θα του επιτρέψουν να προσφέρει περισσότερα παιχνίδια σε παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Ο κ. Κεβρεκίδης καταλήγει με την ελπίδα να λάβει ανατροφοδότηση από εκπαιδευτικούς σχετικά με την υποδοχή που θα έχουν τα παιχνίδια του από τα παιδιά και προσβλέπει σε μελλοντικές βελτιώσεις, αν χρειαστεί.