www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενημέρωση από τον Ευθύμιο Λέκκα για την κατάσταση στις Βούτες Ηρακλείου: Κίνδυνος επέκτασης του φαινομένου – Συνιστάται αποφυγή κατοίκησης σε σπίτια με ρωγμές

77be03453969d9edbb4ed9696052ea89 no watermark
Κοινοποίηση

Σοβαρές Ρωγμές στην Περιοχή των Βουτών

Επίσκεψη του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, επισκέφθηκε τον οικισμό Βούτες στο Ηράκλειο Κρήτης προκειμένου να ερευνήσει το ανησυχητικό φαινόμενο των ρωγμών που έχουν εμφανισθεί στα σπίτια και τις υποδομές της περιοχής χωρίς την ύπαρξη σεισμικής δραστηριότητας. Η αναστάτωση που επικρατεί έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των ειδικών, οι οποίοι επιδιώκουν να κατανοήσουν τις αιτίες και τις συνέπειες της κατάστασης.

Φύση του Φαινομένου

Ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι οι ρωγμές που παρατηρούνται έχουν μήκος περίπου 150 μέτρων και έχουν προκαλέσει σοβαρές διαρρήξεις στο έδαφος και σε κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων χώρων και της εκκλησίας του χωριού. Αν και το φαινόμενο δεν είναι νέο για την Ελλάδα, η ειδική του φύση απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων. Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι ρωγμές ενδέχεται να οφείλονται σε κατολισθητικά φαινόμενα, αν και είναι δύσκολο προς το παρόν να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία.

«Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτών των ρωγμών, καθώς οποιαδήποτε επέκταση τους θα μπορούσε να αυξήσει την επικινδυνότητά τους», ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι περίπου 15 σπίτια έχουν ήδη υποστεί ζημιές. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν είναι παλιές και σε πολλές περιπτώσεις δεν κατοικούνται, γεγονός που μειώνει την άμεση απειλή για τους κατοίκους.

Προτάσεις και Μέτρα Πρόληψης

Ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη προσοχής και συνιστά στους κατοίκους να μην παραμένουν σε σπίτια με ρωγμές. Αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκκένωσης του οικισμού, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η κατάσταση και να εκτιμάται η επικινδυνότητα των συγκεκριμένων περιοχών. Ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι η κατάσταση απαιτεί περαιτέρω έρευνες, όπου θα εκτελούνται αεροφωτογραφίσεις και μικρογεωτρήσεις ώστε να είναι ακριβείς οι εκτιμήσεις σχετικά με τη στήριξη των υποδομών.

«Η κάλυψη του φαινομένου και η στατιστική αποτύπωση του θα μας επιτρέψει να προγραμματίσουμε τα απαραίτητα έργα για την αποκατάσταση και την πρόληψη μελλοντικών φαινομένων», δήλωσε ο καθηγητής, ελπίζοντας ότι με κατάλληλα έργα περιορισμού και αποκατάστασης θα μπορούσε να επιτευχθεί η διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Κίνηση για Κήρυξη Καταστάσεως Έκτακτης Ανάγκης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο Ηρακλείου, προγραμματίζεται αίτημα προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών για την αποστολή μηχανικών στην περιοχή. Αυτοί θα προβούν σε αυτοψίες και θα προχωρήσουν στους επίσημους χαρακτηρισμούς των κτιρίων λόγω των ζημιών που έχουν καταγραφεί. Επίσης, θα κατατεθεί αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης για να κηρυχθούν οι Βούτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή βοήθειας και υποστήριξης στους πληγέντες κατοίκους.