Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στην Ισπανία
Η Ισπανία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το υπουργείο Εσωτερικών, εξαιτίας ενός γενικού μπλακάουτ που έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η κατάσταση αυτή θα ισχύσει στις περιοχές που θα το ζητήσουν. Μέχρι στιγμής, οι περιφέρειες της Μαδρίτης, της Ανδαλουσίας και της Εξτρεμαδούρα έχουν υποβάλει αίτημα στην κεντρική κυβέρνηση για να αναλάβει τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και άλλων ζωτικών λειτουργιών.
Κάτοικοι που επικοινώνησαν με το πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι, μετά από οκτώ ώρες, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες γειτονιές της κεντρικής Μαδρίτης. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου REE, έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα στο 20% της ηπειρωτικής Ισπανίας. «Αποκαταστάθηκε πάνω από το 1/5 της ζήτησης, με 5.508 MW που προήλθαν από αυτόνομη παραγωγή και διασύνδεση με τη Γαλλία. Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε όλες τις περιοχές», ανέφερε η REE.
Σταδιακή Αποκατάσταση στην Χώρα των Βάσκων και Βαρκελώνη
Σύμφωνα με μάρτυρες και αναφορές του Reuters, η ηλεκτροδότηση επαναφέρει gradual στη Χώρα των Βάσκων και σε ορισμένες περιοχές της Βαρκελώνης. Εντούτοις, παραμένει αβέβαιο πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη που προκάλεσε το μπλακάουτ σε ολόκληρη την Ιβηρική χερσόνησο. Τα νοσοκομεία στη Μαδρίτη και την Καταλονία ανέστειλαν όλες τις προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις αλλά συνεχίζουν να φροντίζουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, χάρη στις εφεδρικές γεννήτριές τους.
Πολλά διυλιστήρια έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, ενώ κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως τα Lidl και το ΙΚΕΑ, έχουν κλείσει λόγω της κατάστασης. Ο Άνχελες Αλβάρεθ, ένας επιβάτης που ήθελε να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη, δήλωσε: «Δεν ξέρω σε ποιον να στραφώ. Η κόρη μου γεννάει. Δεν θέλουμε να χάσουμε το τρένο». Στο μεταξύ, οι εικόνες που κυκλοφορούν από σούπερ μάρκετ της Μαδρίτης δείχνουν μεγάλες ουρές στα ταμεία και άδεια ράφια, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλες βασικές ανάγκες.
Αντίκτυποι σε Υποδομές και Υπηρεσίες
Η Τράπεζα της Ισπανίας ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα λειτουργούν «επαρκώς» χάρη στα εφεδρικά τους συστήματα. Ωστόσο, κάποιοι κάτοικοι ενημέρωσαν ότι οι οθόνες των ΑΤΜ είχαν σβήσει. Ο μηχανικός Χοσέ Μαρία Εσπέχο ανέφερε: «Βρίσκομαι σε κέντρο δεδομένων, όλα έσβησαν και περιμένουμε να μάθουμε τι συνέβη». Ο δήμαρχος της Μαδρίτης, Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα, προέτρεψε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να παραμείνουν ασφαλείς, ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Στην Πορτογαλία, η εταιρεία ύδρευσης EPAL ενημέρωσε για ενδεχόμενη διακοπή της υδροδότησης. Οι πελάτες σχημάτιζαν ουρές στα καταστήματα για να αγοράσουν φακούς, γεννήτριες και μπαταρίες. Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας EDP επιβεβαίωσε ότι δεν είναι γνωστό πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ισπανίας ανακοίνωσαν ότι το μετρό της Μαδρίτης εκκενώθηκε και οι αγώνες του τουρνουά Όπεν της Μαδρίτης διακόπηκαν.
Καθώς οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν, στο κέντρο της πόλης παρατηρήθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα, με ανθρώπους σε φωσφοριζέ γιλέκα να διευθύνουν την κυκλοφορία. Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης κάτω από την ισχυρή αστυνομική παρουσία γύρω από κομβικά κτίρια, ενώ πραγματοποιήθηκαν 286 απεγκλωβισμοί από τις υπηρεσίες διάσωσης.
Περίπου το 43% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ισπανία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, ενώ η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 20% και τα ορυκτά καύσιμα το 23%. Η πορτογαλική αστυνομία ανέφερε την εκτίναξη φωτεινών σηματοδοτών σε όλη τη χώρα, με μη λειτουργία του μετρό στη Λισαβόνα και το Πόρτο, ενώ οι αμαξοστοιχίες έχουν σταματήσει.
Μια πηγή της αεροπορικής εταιρεία TAP Air ανέφερε ότι το αεροδρόμιο της Λισαβόνας λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες, ενώ η ΑΕΝΑ, που διαχειρίζεται 46 αεροδρόμια στην Ισπανία, ενημέρωσε για καθυστερήσεις στις πτήσεις σε όλη τη χώρα. Τέτοιες εκτεταμένες διακοπές ρεύματος είναι σπάνιες στην Ευρώπη, με παρόμοια περιστατικά να παρατηρούνται στο παρελθόν, όπως το μπλακάουτ του 2003 στην Ιταλία και το 2006 σε πολλές χώρες της Ευρώπης.