Εορτασμός της 203ης Επετείου του Ολοκαυτώματος της Νάουσας
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και έναν αέρα βαθιάς συγκίνησης, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 203η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας κορυφώθηκαν την Κυριακή 27 Απριλίου 2025, στην Ιστορική Πόλη της Νάουσας. Οι εκδηλώσεις αυτές, που τιμούν τη μνήμη των Ηρώων και Ηρωίδων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.
Παρουσία σημαντικών προσώπων
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν πλήθος πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων, με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Νάουσας, Νικόλαο Κουτσογιάννη. Σημαντικοί προσκεκλημένοι περιλάμβαναν τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Βουλευτή Ημαθίας, Λάζαρο Τσαβαρίδη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Σάββα Χιονίδη, και τον Γενικό Πρό consul της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνο Πολυκάρπου. Επίσης, η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά, οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, Πολυανής και Κιλκισίου, Βαρθολομαίος, καθώς και Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμων, παρέδωσαν τιμές στην εκδήλωση. Παρόντες ήταν επίσης οι Βουλευτές Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλειος Κοτίδης και Τάσος Μπαρτζώκας, καθώς και εκπρόσωποι από διάφορους φορείς και οργανισμούς.
Εκκλησιαστικές τελετές και τιμές
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την τέλεση Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στη Νάουσα, ακολουθούμενο από Δοξολογία στην επέτειο του Ολοκαυτώματος. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στον «Χώρο Θυσίας» στις όχθες του ποταμού Αράπιτσα, με κατάθεση στεφάνου στον καταρράκτη, σημείο μνήμης της ηρωικής θυσίας των γυναικών και παιδιών της Νάουσας το 1822.
Μνημειακή εκδήλωση και πολιτιστικές δραστηριότητες
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Δρ. Στέφανος Καβαλιεράκης, Ιστορικός και Συγγραφέας, και ακολούθησε η παρουσίαση του ιστορικού χορού «Μακρυνίτσα», προς τιμήν των Ηρωίδων της Νάουσας. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, σχολικών μονάδων και τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, η οποία διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιώδη συμμετοχή. Στη συνέχεια, δόθηκε επίσημο γεύμα στο Κτήμα Κυρ Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας.
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συγκίνηση
Το βράδυ, το επετειακό πρόγραμμα κορυφώθηκε με τη μουσική συναυλία «Της λευτεριάς το κάλεσμα: αφιέρωμα στις Ηρωίδες του Ολοκαυτώματος». Στη συναυλία συμμετείχε το γυναικείο φωνητικό σύνολο “Voci Contra Tempo” υπό τη διεύθυνση της κας Σοφίας Γιολδάση, καθώς και το Τμήμα Σύγχρονου Χορού Ενηλίκων του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας “Εστία Μουσών” με χορογραφίες της κας Στέλλας Μαλιούφα. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσίαση του παραδοσιακού μνημειακού τραγουδιού «Δεκατρείς», σε στίχους της κας Βίκυς Κίτσου και μουσική της κας Κατερίνας Κίτσου, με αφήγηση από τον κ. Κώστα Βαρβέρη και καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Δημητρίου Κίτσου.
Η Ηρωική Πόλη της Νάουσας, με σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά της, τίμησε και φέτος τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του έθνους, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στους αγώνες του. Οι εκδηλώσεις αυτές δεν είναι μόνο μια αναγνώριση της παρελθόντος, αλλά και μια υπενθύμιση της σημασίας της ελευθερίας και της θυσίας.