Αίτημα της Ελλάδας για εξαίρεση από τη ρήτρα διαφυγής
Η Ελλάδα πρόκειται να υποβάλει αίτημα για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους περιορισμούς που τίθενται για τις δημόσιες δαπάνες των επόμενων ετών, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης. Η ενέργεια αυτή έχει στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει την κάλυψη των αμυντικών δαπανών στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα αυτή ρύθμιση θα εξαιρεί περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2026, τα οποία προορίζονται για στρατιωτικές ανάγκες.
Δημοσιονομικοί κανόνες και προτεραιότητες
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε τη σημασία του μηνύματος που πρέπει να γίνει κατανοητό από την κοινωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει νέους δημοσιονομικούς κανόνες που επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στις κρατικές δαπάνες, αρκεί αυτές να συμφωνούνται εκ των προτέρων. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτών των νέων κανόνων, επιδιώκει όχι μόνο τη διαχείριση των πλεονασμάτων αλλά και τη σωστή κατεύθυνση των δαπανών ώστε να καλύπτουν αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα, απέναντι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει ήδη υψηλές άμυνες, γεγονός που την καθιστά διαφορετική από χώρες που επιδιώκουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους από χαμηλά επίπεδα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει συνεχείς προτεραιότητες για την ασφάλεια της χώρας και την κοινωνική ευημερία.
Στρατηγική υποστήριξης και φοροδιαφυγή
Αναφορικά με την είσπραξη και την αξιοποίηση των φόρων, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές με σκοπό τη μείωση της φοροδιαφυγής. Οι στρατηγικές πολιτικής που έχουν εφαρμοστεί αποφέρουν αποτελέσματα, καθώς έχουν μειώσει την φοροδιαφυγή και έχουν δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακά μέτρα.
Ο Κ. Πιερρακάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα χρήματα προορίζονται αποκλειστικά για στρατιωτικές δαπάνες, ανέφερε ότι, παρά τα επιπλέον διαθέσιμα, είναι σημαντικό να διατηρηθεί χώρος για κοινωνικές παρεμβάσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Διεθνές περιβάλλον και οικονομικές προτεραιότητες
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη γεωστρατηγική σημασία και τη συνεργασία των δύο χωρών. Επιπλέον, τόνισε ότι στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν συνθήκες ελεύθερου εμπορίου και να μειωθούν τα διοικητικά εμπόδια μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
Προγραμματισμός στοχευμένης στήριξης των συνταξιούχων
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η 13η σύνταξη δεν είναι στις προγραμματισμένες ενέργειες της κυβέρνησης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των συνταξιούχων και έχει εφαρμόσει μέτρα που αφορούν στην αύξηση των συντάξεων τα τελευταία χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, σημείωσε τη σημασία της προτεραιοποίησης των κοινωνικών αναγκών και της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
Θέματα στέγασης και φορολογίας
Ο υπουργός δήλωσε ότι η στήριξη των ιδιοκτητών κατοικιών είναι κρίσιμη για την αύξηση του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματος. Οι πολιτικές της κυβέρνησης θα στοχεύσουν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και θα ενθαρρύνουν την ανακαίνιση κατοικιών. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένα πλαφόν στα ενοίκια, καθώς τέτοιες πολιτικές δεν έχουν αποδώσει πουθενά.
Συνολικά, ο υπουργός τόνισε πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποσκοπούν στη δημιουργία βιώσιμων συνθηκών για όλους και στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.