Η Ανάγκη για Εργατικό Δυναμικό και οι Πολιτισμικές Διαφορές
Σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και Προεδρεύοντος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Αιθιοπίας, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, η Ελλάδα βρίσκεται σε ανάγκη για εργατικό δυναμικό και αναζητά οικονομικούς μετανάστες που να προσεγγίζουν τις πολιτισμικές αξίες και αρχές της χώρας. Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι η Αιθιοπία μπορεί να αποτελέσει μια κατάλληλη πηγή τέτοιου εργασιακού δυναμικού, δεδομένου ότι διαθέτει χριστιανική κληρονομιά και κουλτούρα ανεκτικότητας, στοιχεία που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υφυπουργό Εργασίας και Δεξιοτήτων της Αιθιοπίας, δρ Teshale Berecha, ο κ. Χαρακόπουλος παρουσίασε την ιδέα να συνάψουν μια διακρατική συμφωνία για την εισαγωγή εργατών γης από την Αιθιοπία, μια πρόταση που πιθανόν να ισχύσει το 2025. Ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να υποστηρίζει αυτή την προοπτική, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιθιοπίας.
Αυτή η πρωτοβουλία από πλευράς της κυβέρνησης αναδεικνύει τη θέληση να βρουν νέες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ωστόσο, ανακύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα: πρώτον, ποιες είναι οι κοινές πολιτισμικές αξίες που επισημαίνονται από την κυβέρνηση; Δεύτερον, μήπως η Ελλάδα διαθέτει ανέργους που θα μπορούσαν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας αυτές χωρίς να χρειάζεται να στρέψουμε το βλέμμα μας στην Αφρική;
Αξιολογώντας την πολιτισμική διαφορά, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αιθιοπία, αν και είναι μια ιστορική χώρα του χριστιανισμού, δεν μοιράζεται πολλαπλά στοιχεία με την ελληνική κουλτούρα. Ιδιαίτερα έθιμα που παρατηρούνται στην Αιθιοπία, όπως η σκληρή κληρονομιά των Hamar, διαφέρουν ριζικά από τις δυτικές παραδόσεις, προκαλώντας αναστάτωσή σε ό,τι αφορά τη γυναικεία θέση στην κοινωνία. Στις τελετές ενηλικίωσης, οι γυναίκες υφίστανται βασανιστικά έθιμα που αποδεικνύουν την “αφοσίωσή” τους, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις και ξένων τακτικών επιρροών για τις σχέσεις των δύο φύλων.
Με αυτές τις αντιφάσεις στο πολιτισμικό επίπεδο, ο κ. Χαρακόπουλος καλείται να εξηγήσει ποιοι είναι οι λόγοι που τον οδηγούν να αναζητά οικονομικούς μετανάστες από την Αιθιοπία, αντί να στρέψει την προσοχή του στους Έλληνες ανέργους ή στους φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία. Φαίνεται ότι η αξιολόγηση του κόστους της εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του ημερήσιου μισθού των προσφύγων, είναι πιο ευνοϊκή για την κυβέρνηση, καταδεικνύοντας μια σημαντική παράμετρο στη συζήτηση γύρω από το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα.
Η ανάγκη για υπεύθυνη πολιτική και σωστή διαχείριση των ανθρώπινων πόρων είναι κρίσιμη, καθώς οι συνθήκες ζωής των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και σεβασμού.
Σταματία
Μαθήματα αρθρογραφίας, δημιουργικής γραφής και κριτικής σκέψης