Αλλαγές στο ΦΠΑ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προγραμματίζει την αύξηση του ετήσιου τζίρου για την απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, θέτοντας το όριο στα 15.000 ευρώ από 10.000 ευρώ. Αυτή η πρωτοβουλία συνδυάζεται με την υποχρέωση ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2025, η οποία προσδιορίζει την αναθεώρηση των ορίων για την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ.
Η προτεινόμενη ρύθμιση υπόσχεται σημαντικά οφέλη για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μειώνοντας το διοικητικό κόστος και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα τους. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς απαλλαγής χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ για αγορές και υπηρεσίες σχετικές με τις απαλλασσόμενες πράξεις τους.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, *ένα κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να καθιερώσει ένα εσωτερικό όριο απαλλαγής από το ΦΠΑ* για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 85.000 ευρώ, ενώ το όριο για πωλήσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών σε άλλες χώρες της ΕΕ μπορεί να φτάνει έως και 100.000 ευρώ.
Λεπτομέρειες για την Κοινοτική Οδηγία
Η νέα κοινοτική οδηγία περιλαμβάνει σημαντικές λεπτομέρειες που επηρεάζουν τις μικρές επιχειρήσεις:
- Οι μικρές επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν το απαλλακτικό καθεστώς σε περισσότερα από ένα κρατών μέλη θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν ετήσιες συναλλαγές μέχρι 100.000 ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ. Το εσωτερικό όριο απαλλαγής που δύναται να θεσπιστεί από κάποιο κράτος μέλος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει όριο 10.000 ευρώ.
- Από την 1η Ιανουαρίου 2025, μια επιχείρηση θεωρείται μικρή για τις ανάγκες του ΦΠΑ όταν ο ετήσιος κύκλος εργασιών της δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας τις διασυνοριακές πωλήσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών.
- Η απαλλαγή για διασυνοριακές συναλλαγές ενεργοποιείται με την εγγραφή της επιχείρησης στο απαλλακτικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους που εφαρμόζει το ίδιο καθεστώς, χωρίς να απαιτείται εγγραφή για σκοπούς ΦΠΑ.
- Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς ΜΜΕ άλλου κράτους μέλους απαιτεί την υποβολή σχετικού αιτήματος προς τη φορολογική διοίκηση της χώρας, συμπληρωμένο με στοιχεία για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί.
- Για την εφαρμογή του νέου ενιαίου καθεστώτος απαλλαγής από ΦΠΑ των ΜΜΕ στην ΕΕ, θα τεθεί σε λειτουργία στην ΑΑΔΕ ηλεκτρονική εφαρμογή, διευκολύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων.
Μέσω αυτής της εφαρμογής, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης ελληνικών επιχειρήσεων σε απαλλακτικά καθεστώτα μικρών επιχειρήσεων άλλων κρατών μελών, ενώ θα διευκολυνθεί η έγκριση υπαγωγής επιχειρήσεων άλλων κρατών στο αντίστοιχο καθεστώς στην Ελλάδα.