www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακίνητα: Παγωμένες Αντικειμενικές Αξίες έως το 2027 και οι Επιπτώσεις για την Αγορά

B15dc2402b56bac92d848fdeeacf6796
Κοινοποίηση

Ακίνητα: «Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027

Παρά το συνεχές ράλι τιμών στην κτηματαγορά –ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής ζήτησης– η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τουλάχιστον έως το 2027.
Η τελευταία ευθυγράμμιση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 και από τότε το χάσμα ανάμεσα στις εμπορικές και τις φορολογικές τιμές έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η απόφαση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σοβαρά προβλήματα, αυτό της στέγης, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει και στην διατήρηση της δυναμικής των επενδύσεων στον τομέα του real estate.
Η πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών –ιδίως σε περιοχές όπου η «ψαλίδα» με τις εμπορικές τιμές έχει ανοίξει– θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, με αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες και τον πληθωρισμό.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να αυξηθούν, ακόμα και σε περιπτώσεις που ισχύουν αφορολόγητα όρια, καθώς οι ανώτερες τιμές θα «φουσκώνουν» τα συνοδευτικά κόστη, όπως συμβολαιογραφικά έξοδα, τέλη μεταγραφής και μεσιτικά. Επιπλέον, μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ και θα μπορούσε να προκαλέσει ανατιμήσεις και σε άλλους φόρους και τέλη ακινήτων – σε μια περίοδο κατά την οποία το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη.

Μεγάλες αποκλίσεις σε «καυτές» περιοχές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το χάσμα μεταξύ των αντικειμενικών και εμπορικών τιμών είναι ιδιαίτερα έντονο σε ακριβές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι, τα νότια και βόρεια προάστια. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 180,66 τ.μ. στο Κολωνάκι (κατασκευής 1950) πωλήθηκε έναντι 1,2 εκατ. ευρώ – δηλαδή 6.642 ευρώ/τ.μ. – όταν η αντικειμενική αξία για την περιοχή είναι μόλις 4.150 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα διαμέρισμα 246 τ.μ. στη Γλυφάδα (κατασκευής 2012) πωλήθηκε για 1,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 6.553 ευρώ/τ.μ., ενώ η τοπική τιμή ζώνης ανέρχεται σε 4.250 ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επεκτείνει σταδιακά το αντικειμενικό σύστημα τιμολόγησης και σε τομές της επικράτειας – συγκεκριμένα, σε 2.167 περιοχές που είχαν εξαιρεθεί λόγω έλλειψης πολεοδομικών στοιχείων. Στην πρώτη φάση, θα ενταχθούν περίπου 500 περιοχές. Οι καθυστερήσεις στην ενσωμάτωσή τους έχουν προκαλέσει στρεβλώσεις στη φορολόγηση, καθώς οι τιμές υπολογίζονται σήμερα με βάση συγκριτικά στοιχεία, οδηγώντας σε ανισότητες με τις ήδη ενταγμένες περιοχές.

Εκκρεμότητες σε 12 δήμους

Ταυτόχρονα, εκκρεμεί ο επανακαθορισμός των τιμών ζώνης σε 36 περιοχές εντός 12 δήμων – όπως οι Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Γλυφάδα, Πειραιάς, Ιθάκη, Κάρπαθος, Λουτράκι, Σύμη, Πύργος, Ρόδος και Λέρος. Παρά την αποδοχή των σχετικών αιτήσεων από το υπουργείο Οικονομικών, οι ιδιώτες εκτιμητές δεν έχουν ακόμα υποβάλει τις προτάσεις τους, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία.