Πυροσβεστική παρέμβαση του ΥΠΕΝ με νέα νομοθετική ρύθμιση για τα όρια των οικισμών
Εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας που προκαλεί η πρόσφατη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επιδιώκει να παρέμβει με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει. Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο χάρη σε ραδιοφωνική συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στη γέννηση και τις προτεινόμενες λύσεις του προβλήματος.
Ο κ. Παπασταύρου σημείωσε ότι από το 1985 η οριοθέτηση για τις 10.000 οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων γινόταν με απόφαση του Νομάρχη. Όπως εξήγησε, το Συμβούλιο της Επικρατείας αμφισβήτησε την εγκυρότητα αυτής της διαδικασίας το 2005, καθώς και σε επόμενα έτη, τονίζοντας ότι ο Νομάρχης ήταν αναρμόδιος να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις. Σημείωσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα που προετοίμασε ο προκάτοχός του, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν αφήνει τους οικισμούς σε αβεβαιότητα, αλλά αντιθέτως προσφέρει λύσεις και ασφάλεια. «Το Προεδρικό Διάταγμα διορθώνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών και επιφέρει μια σειρά από σημαντικές τυποποιήσεις», πρόσθεσε ο Υπουργός.
Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, το ΥΠΕΝ εργάζεται πάνω σε μια νέα ρύθμιση σε συνεργασία με το ΣτΕ, η οποία στοχεύει στην εκτόνωση των οικιστικών πιέσεων μέσω των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Ο κ. Παπασταύρου επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο να προσφέρουν σταθερότητα στους πολίτες και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των οικισμών.
Δημιουργία Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων
Η πολιτική ηγεσία προσανατολίζεται στη δημιουργία Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ), οι οποίες θα βρίσκονται εκτός σχεδίου και ορίων οικισμών, αλλά κοντά σε αυτές. Στις ΠΕΧ, οι μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα καθορίσουν τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης. Με τον τρόπο αυτό, εκτάσεις από 2 έως 4 στρέμματα που κινδύνευαν να μετατραπούν σε αγροτεμάχια εξαιτίας της οριοθέτησης, θα διατηρήσουν τη δυνατότητά τους για οικιστική ανάπτυξη.
Η νέα αυτή περιοχή σχεδιάζεται να προσφέρει μεγαλύτερη αρτιότητα σε σχέση με τις περιοχές εντός των οικισμών, όπου η αρτιότητα είναι 300 τ.μ. έως 400 τ.μ., αλλά μικρότερη από την αρτιότητα των εκτός σχεδίου οικοπέδων. Η οργανωτική προσέγγιση που θα εφαρμοστεί απαιτεί να έχουν οι παρακείμενες περιοχές πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.
Η σταδιακή αυτή διαδικασία αναμένεται να επιφέρει θετικές αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα των κατοίκων όσο και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, εξασφαλίζοντας έτσι ένα ισχυρότερο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τις μελλοντικές επενδύσεις στην περιοχή.