www.macedoniapress.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απαγόρευση Εισόδου Ζωντανών Παραγωγικών Ζώων από Ουγγαρία και Σλοβακία στην Κεντρική Μακεδονία λόγω Αφθώδους Πυρετού

8c20b60a32a6b80f7b5930098eecccb3 no watermark
Κοινοποίηση

Απαγόρευση Εισόδου Ζωντανών Ζώων από Ουγγαρία και Σλοβακία στην Κεντρική Μακεδονία

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενη στα αναγκαία μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του αφθώδους πυρετού, αποφάσισε να μην επιτρέπει την είσοδο ζωντανών παραγωγικών ζώων από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Η απόφαση αυτή προήλθε λόγω της παρουσίας ενεργών κρουσμάτων της συγκεκριμένης ασθένειας στις δυο χώρες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Κεφαλάς, τόνισε τη σημασία αυτής της απόφασης, αναφέροντας ότι ο αφθώδης πυρετός συνιστά μια εξαιρετικά επιθετική ασθένεια, η οποία, αν εισέλθει στην περιοχή, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο.

Ο κ. Κεφαλάς υπογράμμισε ότι η αυστηρή στάση της Περιφέρειας είναι το μόνο μέσο για την προστασία της αγροτικής οικονομίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε αυστηρά αυτά τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαχείριση Επιζωοτιών και Μεταφορά Ζώων

Σχετικά με τα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων που έχουν αναφερθεί στη Φώκαια Χαλκιδικής, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι δυστυχώς απαιτείται η θανατώση και η υγειονομική ταφή των προσβεβλημένων ζώων, προκειμένου να σταματήσει η πιθανή μετάδοση της ασθένειας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη κίνηση αμνοεριφίων κατά την περίοδο του Πάσχα, υποδεικνύοντας τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την μεταφορά ζώων σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Μέτρα κατά των Επιζωοτιών στην Περιφέρεια

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των επιζωοτιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γιώργος Κεφαλάς επεσήμανε ότι το τελευταίο 18μηνο έχουν διαχειριστεί τρεις σφοδρές επιδημίες που έχουν πλήξει τον ζωικό πληθυσμό. Αυτές περιλαμβάνουν την αφρικανική πανώλη των χοίρων, την πανώλη των αιγοπροβάτων και την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Ο κ. Κεφαλάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες διενεργούν ελέγχους σε χιλιάδες ζώα για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία της κτηνοτροφίας.

Εξαγωγική Δραστηριότητα στην Κτηνοτροφία

Επιπλέον, αναφορικά με την κτηνοτροφία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Τα στοιχεία του 2024 δείχνουν μια σημαντική αύξηση εξαγωγών κατά 22-24% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η Κεντρική Μακεδονία, εν προκειμένω, είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια από τις 13 της χώρας για την εκτροφή βοοειδών, με ενεργές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν 5.250 εκτροφές με 179.000 βοοειδή, καθώς και 5.500 εκτροφές με 1.150.000 αιγοπρόβατα. Επιπλέον, η περιοχή διαθέτει 115 εκτροφές χοιρινών με περίπου 65.000 εκτρεφόμενα ζώα. Αυτή η ισχυρή βάση ισχύος στη κτηνοτροφία προσφέρει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή, ενισχύοντας την οικονομική βιωσιμότητά της.