Ενημέρωση για τις Ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου
Στις Βούτες του δήμου Ηρακλείου, όπου παρατηρείται το φαινόμενο των ρηγματώσεων τα τελευταία 24ωρα, έχει ξεκινήσει αυτοψία από κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Οι επιστήμονες βρίσκονται στην περιοχή από το μεσημέρι, με στόχο την καταγραφή της κατάστασης και την ανάλυση των αιτίων του προβλήματος. Οι διαπίστωσεις τους αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια και τις συνέπειες του φαινομένου.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της διεύθυνσης Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας της ΕΑΓΜΕ, Ελευθερία Βογιατζή, είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα. Η ίδια τόνισε ότι επιθυμούν να εξετάσουν το ζήτημα ως σύνολο, καθώς υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευση της κατάστασης. “Αν δεν κατανοήσουμε από τι έχει προκύψει αυτό το φαινόμενο, θα είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η έρευνα της επιτροπής θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στην περιοχή. Εάν τα επιφανειακά δεδομένα δεν αποδειχθούν αρκετά, οι ειδικοί διαθέτουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν γεωφυσικές μεθόδους και άλλες τεχνικές προκειμένου να εντοπίσουν την αιτία των ρηγματώσεων. Στη δήλωσή της, η κ. Βογιατζή ανέφερε πως θα χαρτογραφήσουν τις ρωγμές που υπάρχουν, προσπαθώντας να τις συσχετίσουν με τη γεωλογία που είναι ήδη καταγεγραμμένη στο χάρτη του ΙΓΜΕ, αναλύοντας παράλληλα τις στρώσεις και τα υλικά της περιοχής.
Ο γεωλόγος και προϊστάμενος της Περιφερειακής Ομάδας Κρήτης της ΕΑΓΜΕ, Γιάννης Μιχαλάκης, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής η διαδικασία έχει επικεντρωθεί στην συλλογή δεδομένων για την κατανόηση του φαινομένου. “Έχουμε καθορίσει τα ερωτήματα και εργάζόμαστε για να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία που απαιτούνται για να δώσουμε απαντήσεις”, δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ηρακλείου, Μανώλης Χαιρέτης, που έχει βρίσκεται στην περιοχή από νωρίς το μεσημέρι, επισήμανε ότι οι πρώτες αυτοψίες γύρω από το χωριό έχουν ολοκληρωθεί. Οι έρευνες θα επικεντρωθούν πλέον και μέσα στο χωριό, συγκεκριμένα στη γειτονιά όπου έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα των ρηγματώσεων. “Περιμένουμε οδηγίες και συμπεράσματα και σε συνεργασία με άλλους ειδικούς, θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε”, ανέφερε με έμφαση ο κ. Χαιρέτης, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας σε τέτοιες καταστάσεις.