Η Κρίση της Σιδηροδρομικής Ασφάλειας και οι Πολιτικές Επιπτώσεις
Η σημερινή κατάσταση της σιδηροδρομικής ασφάλειας στην Ελλάδα, κυρίως μετά την τραγωδία στα Τέμπη, έχει προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αναταράξεις. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα βγει χαμένη από αυτήν την περιπέτεια, αντίθετα μπορεί και να ωφεληθεί. Σε αντίθεση με άλλες κρίσιμες περιόδους που δίχασαν την ελληνική κοινωνία, όπως το Δημοψήφισμα του 2015 ή η πανδημία του COVID-19, αυτή τη φορά η κυβέρνηση απηχούσε μια πιο ορθολογική προσέγγιση. Οι πρόσφατες εξελίξεις, πάντως, φανερώνουν την ανάγκη για πιο σοβαρές πολιτικές αποφάσεις και αναλογισμούς.
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε την ιστορική του κληρονομιά, επιδεικνύοντας μια σοβαρότητα που ήταν χαρακτηριστική σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς, είναι μια πτυχή που εγείρει ερωτήματα. Πώς είναι δυνατόν τόσα πολιτικά πρόσωπα, που έχουν χρόνια εμπειρίας, να υποστηρίζουν μια πολιτική που απειλεί τους θεσμούς και τη Δημοκρατία; Τα γεγονότα στα Τέμπη δεν αφορούν απλώς τις δηλώσεις παθιασμένων γονιών, αλλά αποτελούν μέρος μιας οργανωμένης απόπειρας εκφοβισμού της δικαιοσύνης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Είναι ανησυχητικό ότι η αντίσταση από επαγγελματικούς φορείς, ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα ήταν ελάχιστη, με αρκετούς να βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για πολιτικά παιχνίδια, περιθωριοποιώντας τη σοβαρότητα του ζητήματος. Ο Μητσοτάκης φαίνεται να έχει κερδίσει έναντι ενός ασταθούς ΠΑΣΟΚ, το οποίο διακινδυνεύει την αξιοπιστία του. Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε είναι επικίνδυνη, καθώς δημιουργεί μια ευάλωτη δημοκρατία που μπορεί να καταρρεύσει αν έχει μόνο μία γραμμή άμυνας εναντίον των δημαγωγών.
Η Κοινωνική Αντίκτυπη της Σιδηροδρομικής Κρίσης
Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη, θα μπορούσαμε να τη δούμε και με μια ιλαρή διάθεση. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης και πολιτικά στελέχη αμφισβήτησαν γεγονότα που σήμερα φαίνεται ότι είναι αναμφισβήτητα, όπως η ύπαρξη επικίνδυνων υλικών σε εμπορικές αμαξοστοιχίες και η αμέλεια που προκάλεσε την απώλεια τόσων ζωών. Οι όροι που χρησιμοποίησαν, όπως «λαθρέμπορος» ή «κάλυψη», έχει παραχωρήσει τη θέση τους σε μια αποδοκιμασία του συστήματος που μέχρι χθες θεωρούσαν αδιαμφισβήτητο.
Το γεγονός ότι οι τόνοι αυτές δεν αποτελούν ισχυρό κοινωνικό αίτημα, ούτε καν μετά τη τραγωδία, αναδεικνύει μια διαχρονική κρίση στην αντίληψη της ασφάλειας. Πόσο ακόμα θα χρειαστεί να περάσει για να αναγνωριστούν οι ευθύνες και να αποδοθούν επιτέλους οι κατάλληλες λύσεις; Η πρακτική πλευρά της πολιτικής φαίνεται συχνά να παρεμποδίζεται από εκλογικές σκοπιμότητες, που όπως φαίνεται πάσχουν από σοβαρό έλλειμμα ηγεσίας.
Η αναγκαιότητα για δράση είναι επιτακτική, ακόμη και αν οι ελπίδες είναι ελάχιστες. Ας αναγνωριστεί η σημασία του σιδηρόδρομου για τη χώρα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς ένα πιο ασφαλές και αξιόπιστο μέλλον.