www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκδήλωση εορτασμού της 80ής επετείου της Μάχης της Γέφυρας των Παπάδων στο Νέστο: Μνήμη και Τιμή στους Ήρωες

0a5390a4f596cc9d7c60a6bc40d6dd3a
Κοινοποίηση

Τελετή εορτασμού της 80ης επετείου από τη Μάχη της Γέφυρας των Παπάδων στο Νέστο

Η εκδήλωση και η σημασία της

Η Ε.Α.Ο. – Ε.Σ.Ε.Α., σε συνεργασία με την Π.Ε. Δράμας, τον Δήμο Δράμας και την Κοινότητα Σιδηρονέρου, διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της 80ής επετείου της Μάχης που έλαβε χώρα στη Γέφυρα των Παπάδων στον ποταμό Νέστο. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου, στις 11:30 π.μ., στο χώρο του μνημείου πεσόντων της γέφυρας (35ο χλμ. Δράμας – Σιδηρονέρου).

Η επετειακή εκδήλωση σηματοδοτεί την 81η επέτειο της Μάχης των Παπάδων, η οποία διεξήχθη το Μάιο του 1944 μεταξύ των δυνάμεων της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ και του βουλγαρικού τακτικού στρατού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η τελετή θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, την οποία θα ακολουθήσει το προσκλητήριο νεκρών. Μετά από αυτές τις διαδικασίες, ο πρόεδρος της Ε.Α.Ο. – Ε.Σ.Ε.Α., κ. Νίκος Γεωργιάδης, θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους, τιμώντας έτσι τη μνήμη των ηρωικών αγωνιστών.

Ιστορική αναδρομή στη Μάχη της Γέφυρας των Παπάδων

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ειδικότερα τον Μάρτιο του 1941, η Βουλγαρία, υπό τον βασιλιά Βόρις Γ’, εισήλθε στον πόλεμο με τις δυνάμεις του Άξονα, υπογράφοντας σύμφωνο συνεργασίας. Ως αντάλλαγμα, οι Βούλγαροι απέκτησαν εδάφη από την Ελλάδα και τη Σερβία, με την ελπίδα να αποκτήσουν πρόσβαση στο Αιγαίο.

Η επίθεση των γερμανικών δυνάμεων ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1941, όταν οι δυνάμεις εφόρμησαν από τη Βουλγαρία εναντίον των ελληνικών οχυρών. Παρά την ηρωική αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων, η έλλειψη πόρων και ανδρών οδήγησε σε συνθηκολόγηση, και η χώρα εισήλθε στην περίοδο της κατοχής. Η Μακεδονία και μέρος της Θράκης πέρασαν υπό τον έλεγχο μιας από τις πιο απάνθρωπες δυνάμεις κατακτητών.

Από τις πρώτες ημέρες, η κατοχική Βουλγαρική Διοίκηση προσπάθησε να επιφέρει εκβουλγαρισμό στην περιοχή με την εγκατάσταση Βουλγάρων στην πολιτική και εκπαιδευτική διοίκηση. Ελληνικά σχολεία και εκκλησίες έκλεισαν, και η ασφάλεια ανατέθηκε στον βουλγαρικό στρατό και σε παραστρατιωτικές οργανώσεις. Οι βομβαρδισμοί, η βία και η καταπίεση έγιναν καθημερινά φαινόμενα.

Με την κατοχή να συνεχίζεται, το ελληνικό στοιχείο της Ανατολικής Μακεδονίας δεν έπαψε να επιθυμεί ελευθερία. Οργανώθηκαν ομάδες ανταρτών και συγκροτήθηκαν στην περιοχή των βουνών της Δράμας, με τη συμμετοχή Ελλήνων που είχαν προσφυγική καταγωγή από τον Πόντο.

Η εξέλιξη της μάχης

Η μάχη της Γέφυρας των Παπάδων είναι μία από τις πιο σημαντικές πράξεις αντίστασης κατά της βουλγαρικής κατοχής. Οι δυνάμεις των ανταρτών, αν και μικρές σε αριθμό, διοργάνωσαν επιτυχείς ενέδρες και απέτρεψαν τον βουλγαρικό στρατό από το να προμηθευτεί και να ελέγξει στρατηγικές περιοχές.

Στις προσβάσεις της γέφυρας, οι αντάρτες επιτέθηκαν και αποδεκάτισαν τον βουλγαρικό στρατό. Η επίθεση αυτή διαρκούσε καθημερινά και οι αντάρτες έκαναν αυτοθυσία απέναντι σε ανώτερες δυνάμεις. Στις 9 Μαΐου, οι Βούλγαροι κατάφεραν να σημειώσουν ορισμένες προόδους, ωστόσο οι απώλειές τους ήταν σημαντικές.

Σύμφωνα με αποτιμήσεις, οι βουλγαρικές απώλειες ανήλθαν σε περισσότερους από 150 νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι ελληνικές απώλειες ανήλθαν σε 9 νεκρούς και 28 τραυματίες. Μετά τη μάχη, ακολούθησαν σφοδρές αντίποινα κατά των ελληνικών χωριών, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Η σημασία της μάχης της Γέφυρας των Παπάδων είναι αναμφισβήτητη, καθώς αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην αντίσταση κατά της βουλγαρικής κατοχής. Αυτή η επέτειος δεν είναι μόνο μια στιγμή μνήμης για τους πεσόντες, αλλά και για την ιστορική σημασία του αγώνα για την ελευθερία και την δικαιοσύνη στη χώρα.