www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτασμοί στην Βρετανία για τη 80η Επέτειο του Τέλους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

Κοινοποίηση

Εορτασμοί για την 80η Επέτειο του Τέλους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Βρετανία

Στρατιωτικές παρελάσεις, εκδηλώσεις, πικνίκ, και η βασιλική οικογένεια που παρακολουθεί από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ: η Βρετανία γιορτάζει σήμερα τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη.

Η έναρξη αυτής της εορταστικής περιόδου συνοδεύεται από μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Λονδίνο, στην οποία θα συμμετάσχουν και στρατεύματα από την Ουκρανία. Αυτή η παρουσία αναδεικνύει τη στήριξη προς την εμπόλεμη Ουκρανία και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με την παρουσία της βασιλικής οικογένειας και του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Στην παρούσα ευρωπαϊκή συγκυρία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο βασιλιάς Κάρολος είχε δηλώσει στις 9 Απριλίου ότι «η ειρήνη δεν θα πρέπει να θεωρείται ποτέ δεδομένη». Οι δηλώσεις του, απευθυνόμενος στο ιταλικό κοινοβούλιο, αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή, υπογραμμίζοντας «την ηχώ μιας εποχής που ελπίζαμε ότι ανήκει στο παρελθόν».

Ο 76χρονος Κάρολος, ο οποίος δίνει μάχη με τον καρκίνο για 15 μήνες, αναμένεται να εμφανιστεί στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ νωρίς το απόγευμα, για να παρακολουθήσει παλιά και νέα αεροσκάφη να πετούν στον ουρανό ως μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων.

Στις 8 Μαΐου 1945, από το ίδιο μπαλκόνι, ο τότε βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ και η σύζυγός του, Ελισάβετ, υποδέχθηκαν δεκάδες χιλιάδες Λονδρέζους που γιόρταζαν την «ημέρα της νίκης στην Ευρώπη», όπως την είχε αποκαλέσει ο Τσόρτσιλ. Εκείνη τη νύχτα, οι κόρες τους, η μελλοντική βασίλισσα Ελισάβετ και η Μάργκαρετ, πήραν άδεια να συμμετάσχουν στους εορτασμούς εν κρυπτώ, με την Ελισάβετ να δηλώνει αργότερα ότι αυτή ήταν «μία από τις πιο αξιομνημόνευτες νύκτες της ζωής μου».

Η Ελισάβετ, η οποία υπηρέτησε ως εθελόντρια οδηγός και μηχανικός κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, φορούσε τη στολή της και είχε καλύψει το πρόσωπό της, καθώς «φοβόταν ότι θα την αναγνώριζαν».

Οι φετινοί εορτασμοί δεν είναι απλώς μια επιστροφή σε αναμνήσεις, αλλά μια στιγμή εθνικής ενότητας, όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. «Είναι μια στιγμή για να γιορτάσουμε την ειρήνη που κερδήθηκε με τόσο κόπο, να τιμήσουμε τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους και να θυμόμαστε τις θυσίες που έκαναν τόσοι άνθρωποι για να διασφαλίσουν την ελευθερία μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σήμερα, στο Μπάκιγχαμ, θα πραγματοποιηθεί δεξίωση προς τιμή 50 βετεράνων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ανθρώπων που έζησαν την εποχή εκείνη. Σε όλη τη Βρετανία, θα γίνουν εκατοντάδες γιορτές, πικνίκ, εκθέσεις και τελετές μνήμης.

Αύριο, η βασίλισσα Καμίλα θα απολαύσει μια εγκατάσταση στον Πύργο του Λονδίνου, που περιλαμβάνει περίπου 30.000 κεραμικές παπαρούνες, σύμβολα των θυμάτων του πολέμου, ενώ πολλά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του Μπάκιγχαμ, θα φωταγωγηθούν. Οι εορτασμοί θα κλείσουν την Πέμπτη, με ενός λεπτού σιγή, και θα ακολουθήσουν προσευχή και συναυλία στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παμπ θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν δύο ώρες αργότερα εκείνη την ημέρα. Καθώς οι νεότερες γενιές δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερη αδιαφορία προς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι φετινοί εορτασμοί έχουν πρόσθετη σημασία, καθώς ενδέχεται να είναι η τελευταία ευκαιρία συμμετοχής για επιζώντες από εκείνη την εποχή, όπως εκτίμησε ο ιστορικός Ρόμπερτ Χέιζελ από το University College London.