www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Έδεσσα του 21ου Αιώνα: Συνεργασία Δήμου Έδεσσας και ΕΜΠ

83608b53e79de433dbc3173ad5a43a15
Κοινοποίηση

Σημαντική Συνεργασία για το Μέλλον της Έδεσσας

Η δημοτική αρχή της Έδεσσας, με τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Τσεπκεντζή και τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Τσακίρη στην κορυφή της, πραγματοποίησε την Παρασκευή 2 Μαΐου μια σημαντική επίσκεψη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σκοπός της συνάντησης ήταν η υπογραφή μίας προγραμματικής σύμβασης, που αφορά τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου για την Έδεσσα του 21ου αιώνα. Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στον βιώσιμο ανασχεδιασμό της πόλης και στην αξιοποίηση των μοναδικών φυσικών και πολιτιστικών της χαρακτηριστικών.

Η υπογραφή της σύμβασης από την πλευρά του ΕΜΠ έγινε από τον Αντιπρύτανη Έρευνας, καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβαρίγκο, ενώ παρόντες ήταν ο Πρύτανης καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου καθώς και άλλοι Αντιπρυτάνεις και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος, κα Μάρη Βαρδάκη. Η παρουσία όλων αυτών καταδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας αυτής και την υποστήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, σε συνεργασία με τον σύμβουλο του προγράμματος, κ. Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, παρουσίασαν τα βασικά σημεία του σχεδιασμού. Εκεί δόθηκε έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, τα οποία περιλαμβάνουν το νερό και τους φημισμένους καταρράκτες, το ιστορικό συγκρότημα των μύλων, το Κανναβουργείο, τη συνοικία του Βαρώσι καθώς και τον πλούτο του αστικού πρασίνου. Παράλληλα, αναλύθηκε η πρόοδος της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί, καθώς και τα επόμενα βήματα του σχεδίου.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας εξέφρασε την ειλικρινή του εκτίμηση προς τον Πρύτανη και τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΜΠ, καθώς και προς την επιστημονική ομάδα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους σε ένα έργο που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το μέλλον της πόλης. Έθεσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Έδεσσας, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ακολούθως, ο Πρύτανης καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου, σχολιάζοντας τη σημασία της συνεργασίας, υπογράμμισε: «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως κορυφαίο τεχνικό ίδρυμα της χώρας, έχει χρέος να συμβάλλει με τεκμηριωμένες επιστημονικές μεθοδολογίες στον στρατηγικό σχεδιασμό των ελληνικών πόλεων. Η συνεργασία μας με τον Δήμο Έδεσσας σηματοδοτεί μια ουσιαστική προσπάθεια για τη σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο τη δημιουργία μιας πόλης βιώσιμης, λειτουργικής και πολιτιστικά ζωντανής».

Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης δεν είναι μόνο ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά σηματοδοτεί και την αρχή μίας σταθερής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Έδεσσας και του ΕΜΠ. Το Στρατηγικό Σχέδιο της Έδεσσας του 21ου αιώνα φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια για μία σύγχρονη πόλη που θα διατηρεί την ευαισθησία προς το περιβάλλον, θα τιμά την ιστορία της και θα προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές.