Αύξηση Μισθών και Προσωπικού με Προβληματισμούς για το Μέλλον
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις σχεδιάζουν είτε να αυξήσουν το προσωπικό τους είτε να το διατηρήσουν σταθερό κατά το έτος 2025. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις αναμένεται να προσφέρουν αυξήσεις στους μισθούς, ενώ μόλις το 4% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, συγκριτικά με 9% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό την προηγούμενη χρονιά. Αυτό δείχνει ότι οι επιχειρήσεις βλέπουν με θετικό μάτι την κατάσταση της χώρας, αν και οι ανησυχίες για το μέλλον αυξάνονται.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την έρευνα «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν – Business Pulse», η οποία παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της MRB, Δημήτρη Μαύρο.
Εξελίξεις στους Μισθούς και την Παραγωγικότητα
Αναφορικά με το θέμα των μισθών, ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ότι οι μισθοί αποτελούν τον κυριότερο λόγο για την χαμηλή αγοραστική δύναμη, γεγονός που δεν μπορεί να αποδοθεί στα κέρδη των επιχειρήσεων. Τόνισε ότι η χαμηλή παραγωγικότητα παραμένει η βασική αιτία πίσω από τους χαμηλούς μισθούς. Η ελληνική παραγωγή ανέρχεται σε 38 ευρώ ανά ώρα εργασίας, συγκριτικά με 80 ευρώ στη Γερμανία και 151 ευρώ στη Δανία. «Αν δεν υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας, θα προσπαθούμε να μοιράσουμε μια πίτα η οποία δεν είναι αρκετή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προκλήσεις που Αντιμετωπίζουν οι Επιχειρήσεις
Η έρευνα ανέδειξε αρκετές προκλήσεις που ανησυχούν τους επιχειρηματίες, οι οποίες σχετίζονται με τρία κυρία ζητήματα:
- Η πιθανότητα καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων, όπου παρατηρούνται αργοί ρυθμοί, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνώρισε ότι, παρά την πρόοδο που έχει γίνει, απαιτούνται επιπλέον βήματα.
- Η διεθνής ρευστότητα που επικρατεί στην οικονομία, επηρεάζει άμεσα τις στρατηγικές των επιχειρήσεων.
- Η κλιματική κρίση που αποτελεί σοβαρή απειλή για την αγροτική παραγωγή ενδέχεται να περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης.
Σημαντική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι οι μεσαίες επιχειρήσεις (50-99 εργαζόμενοι) είναι οι πιο ευάλωτες στη σημερινή αγορά, αν και οι μεγάλες επιχειρήσεις (πάνω από 100 εργαζόμενοι) φαίνονται πιο αισιόδοξες και ανθεκτικές. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λοιπόν ακολουθούν από κοντά, παρουσιάζοντας πιο θετική στάση.
Όσον αφορά τα βασικά εμπόδια που εντοπίζονται από τις επιχειρήσεις, σημαντικά παραμένουν η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές, το κόστος ενέργειας, η γραφειοκρατία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η έλλειψη προσωπικού και η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.
Προτάσεις για Βελτίωση του Αναπτυξιακού Νόμου
Ο κ. Θεοδωρόπουλος προχώρησε σε τρεις προτάσεις σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτος: να απαλειφθεί το κριτήριο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, επισημαίνοντας ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει και οι αυτοματισμοί δεν μπορεί να οδηγήσουν υποχρεωτικά σε νέες θέσεις. Επιπλέον, ζήτησε την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων και την αφαίρεση της αρμοδιότητας του ελέγχου από το κράτος, ώστε να διευκολυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Καταληκτικά, ζήτησε μείωση της προκαταβολής φόρου, καθώς αυτό το κόστος επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ταχέως, εμποδίζοντας την αναπτυξιακή τους πορεία.