www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σουηδία προχωρά στην ποινικοποίηση των τεστ παρθενίας για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών

4eb003c43bd363ba7c16b8b8de6ea3f2 no watermark
Κοινοποίηση

Σουηδία: Ποινικοποίηση των Τεστ Παρθενίας από την Κυβέρνηση

Η σουηδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ποινικοποιήσει τα τεστ παρθενίας, με στόχο να ενισχύσει την προστασία των νεαρών κοριτσιών και γυναικών που είναι εύθραυστες εις βάρος των λεγόμενων “εγκλημάτων τιμής”. Η κίνηση αυτή φαίνεται να προέρχεται από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια αυτών των γυναικών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή η νομοθετική παρέμβαση έχει ως σκοπό να επιβάλει ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται «έλεγχοι παρθενίας», «πιστοποιητικά παρθενίας», αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις που αποκαθιστούν τον υμένα. Η διοίκηση κοινωνικών υπηρεσιών της Σουηδίας, Socialstyrelsen, επισημαίνει ότι τέτοιες πρακτικές είναι εντελώς αβάσιμες από επιστημονική άποψη και παραβιάζουν την σεξουαλική ακεραιότητα των γυναικών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι εξετάσεις διεξάγονται για να διαπιστωθεί αν μια γυναίκα είναι παρθένα, με βάση την κατάσταση του υμένα της. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πρακτική αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει ζητήσει την κατάργησή της από το 2018.

«Η σκοπός αυτών των προτάσεων είναι να καταστήσουν αυτές τις ενέργειες παράνομες και να διευκολύνουν την καταδίκη των υπευθύνων, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν ισχύει στη Σουηδία», αναφέρει η Socialstyrelsen. Επί του παρόντος, τέτοιες ενέργειες επιφέρουν μόνο πειθαρχικές ποινές για τους επαγγελματίες υγείας που τις πραγματοποιούν.

Μια πρόσφατη έκθεση που εκπονήθηκε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης δείχνει ότι τα τεστ παρθενίας και οι σχετικές πρακτικές δεν είναι συχνές στη Σουηδία, πιθανώς λόγω της περιορισμένης αναφοράς τους. Ωστόσο, ενδέχεται ορισμένες γυναίκες να υποβάλλονται σε αυτούς τους ελέγχους σε ξένες χώρες.

Η έννοια των «εγκλημάτων τιμής» περιλαμβάνει κάθε μορφή βίας κατά κοριτσιών και γυναικών στο όνομα των παραδοσιακών κωδίκων τιμής, που συχνά διαπράττονται από μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με τον ορισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι η βία στο όνομα της «τιμής» περιλαμβάνει συγκεκριμένα τη διενέργεια τεστ παρθενίας.

Η Υπουργός Ισότητας Νίνα Λάρσον δήλωσε ότι «η φυλετική καταπίεση που σχετίζεται με την τιμή έχει ιδιαίτερα συλλογικά χαρακτηριστικά, καθώς η σεξουαλικότητα μιας γυναίκας θεωρείται ζήτημα που αφορά ολόκληρη την οικογένεια». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 22 Απριλίου, παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης με στόχο την προστασία της προσωπικής ακεραιότητας των γυναικών και κοριτσιών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ και η Υπουργός Ισότητας προτείνουν να τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις από την 1η Δεκεμβρίου 2025, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.