Διάσχιση του Μονοπατιού Ε6: Μια Σημαντική Πρωτοβουλία για τη Δράμα
Ένα Πολυάριθμο Ομάδα Συμμετεχόντων
Σημαντική επιτυχία σημείωσε η ολοκλήρωση της διάσχισης του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6, το οποίο περνά από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, την Δευτέρα 5 Μαΐου. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία οργανώθηκε από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Δράμας, υπό την ηγεσία του προεδρεύοντος κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, και ξεκίνησε την 1η Μαΐου, ανήμερα της Πρωτομαγιάς.
Το μονοπάτι Ε6 είναι ένα από τα πιο σημαντικά και εκτενή μονοπάτια της χώρας, με μήκος 165 χιλιομέτρων μόνο εντός της περιοχής της Δράμας. Συνολικά, 12 άτομα συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή, προερχόμενα από Δράμα, Αθήνα, Καλαμάτα, Λάρισα, και άλλες περιοχές.
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας υποστήριξε οικονομικά και οργανωτικά την προσπάθεια, με σκοπό την αξιοποίηση του υλικού που θα συγκεντρωθεί μέσω του προγράμματος LEADER, το οποίο διαχειρίζεται. Κατά τη διάρκεια της διάσχισης, η ομάδα φιλοξενήθηκε σε τρεις ξενώνες των οποίων η δημιουργία υποστηρίχθηκε μέσω προγραμμάτων LEADER.
Μακροπρόθεσμος Στρατηγικός Σχεδιασμός
Είναι σημαντικό, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης να αξιοποιήσει τα στοιχεία που καταγράφηκαν, προκειμένου να προχωρήσει στην περαιτέρω σήμανση και ανάδειξη του μονοπατιού ως έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό.
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η διάσχιση εξελίχθηκε ομαλά, και οι συμμετέχοντες έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά της διαδρομής. Ακολουθήθηκαν δύσκολα τμήματα, με υψομετρικές διαφοροποιήσεις έως και 6.500 μέτρα. Ξεκίνησαν από τον Δήμο Παρανεστίου, διασχίζοντας πανέμορφες περιοχές με καταρράκτες, και σταθήκαν στον οικισμό της ΔΕΗ στο Παρανέστι για να συνεχίσουν προς το Λιβαδερό.
Ο τρίτος ημέρα ήταν ο πιο απαιτητικός, καθώς η ομάδα περπάτησε τη βόρεια πλευρά του Φαλακρού με πανέμορφα τοπία, και διέμεναν στον Βώλακα. Το ταξίδι τελείωσε στην Άνω Βροντού, σημείο που σηματοδοτεί τα όρια της Περιφέρειας.
Ανάγκη Υποστήριξης και Βελτίωσης
Σχολιάζοντας την κατάσταση του μονοπατιού, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το μονοπάτι είναι βατό, αλλά χρειάζεται έργα υποστήριξης και καθαρισμού ώστε να υλοποιηθεί μια εκκρεμούσα μελέτη για την σήμανση του, που έχει καθυστερήσει αρκετά. Υπάρχει ένα δεσμευμένο ποσό 100.000 ευρώ για τις ανάγκες αυτές.
Η υφιστάμενη σήμανση είναι ανεπαρκής και ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται προκειμένου να αποκατασταθούν σημεία της διαδρομής, που έχουν καταστραφεί.
Δημιουργία Τουριστικού Προϊόντος
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το μονοπάτι έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών για τη Δράμα, αναπτύσσοντας ένα τουριστικό προϊόν με τον συνδυασμό τοπικών δημοτικών μονοπατιών. Η συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής κρίνεται αναγκαία για την ανάπτυξη των διαδρομών, ενώ προτάθηκαν και διαδρομές για ποδήλατο.
Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, κ. Χατζόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη διάσχιση. Οι δράσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές για νέες πρωτοβουλίες.
Η ύπαρξη παραδοσιακών γεφυρών και η δυνατότητα ανάδειξης και σήμανσής τους εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο προώθησης της περιοχής, δημιουργώντας συνθήκες για την ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής στη Δράμα.
Αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, εάν υπάρξει συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση και υλοποίηση αυτών των σχεδίων.