Αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Η κυβέρνηση του Πακιστάν προειδοποίησε για επικείμενη εκδίκηση σχετικά με τους θανάτους που προκλήθηκαν από πυραυλικά πλήγματα της Ινδίας. Σύμφωνα με το Νέο Δελχί, οι επιθέσεις αυτές συνιστούν ανταπόδοση για μια πρόσφατη επίθεση στο Κασμίρ, αυξάνοντας τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, τα οποία διαθέτουν πυρηνικά όπλα.
Στις 7 Μαΐου 2025, η Ινδία και το Πακιστάν αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 31 θάνατοι στην πακιστανική πλευρά και 12 στην ινδική. Αυτή είναι η πιο σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και δύο δεκαετίες.
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», δήλωσε ο Πακιστανός Πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμα προς το έθνος. Η δήλωση αυτή καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις προθέσεις της πακιστανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αντίποινα.
Αναφερόμενος στην ένταση, ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ κατηγόρησε τον Ινδό Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι διέταξε τους βομβαρδισμούς για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του. Προειδοποίησε επίσης ότι το Ισλαμαμπάντ «δεν θα αργήσει» να απαντήσει στους θανάτους.
Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν μετά την επίθεση των ενόπλων που σκότωσαν 26 ανθρώπους στην Παχαλγκάμ, στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, τον Απρίλιο. Οι δύο χώρες, αντίπαλες από την ανεξαρτησία τους το 1947, δεν έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν πυρά.
Διεθνείς Αντιδράσεις
Η κλιμάκωση της έντασης έχει μετατραπεί σε στρατιωτική σύγκρουση, με προσφορές για μεσολάβηση από χώρες όπως η Κίνα και η Μεγάλη Βρετανία. Η ΕΕ, ο ΟΗΕ, η Μόσχα και άλλες χώρες έχουν απευθύνει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ελπίζει οι δύο χώρες να μπορέσουν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις της αεροπορίας στοχεύουν μόνο σε «τρομοκρατικές υποδομές» και ότι προσπάθησε να ελα minimize τις απώλειες αμάχων. Το Νέο Δελχί ανέφερε ότι κατέστρεψε εννιά τοποθεσίες όπου βρίσκονταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τάιμπα (LeT).
Παρά την απολογία αυτή, οι Ινδικοί πύραυλοι κατέστρεψαν περιοχές στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ και στο Παντζάμπ, προκαλώντας θύματα και τραυματισμούς. Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι οι θάνατοι οφείλονται σε απρόκλητα πυρά της Ινδίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ράζνατ Σιγκ υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Ωστόσο, οι αναφορές για θάνατο αμάχων από πλευράς της Ινδίας του δίνουν άλλες διαστάσεις.
Η κατάσταση σφύζει από ένταση και οι εκθέσεις δηλώνουν πως υπάρχουν <ποινικές ενέργειες όπως η κατάρριψη ινδικών αεροσκαφών από δυνάμεις της Πακιστάν.
Καθώς οι κηδείες θυμάτων αρχίζουν στη Μουζαφαραμπάντ, η ανησυχία για μια πιθανή γενίκευση της σύγκρουσης αυξάνεται. Στρατιωτικοί παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών επιθεωρούν την περιοχή και προειδοποιούν για τις συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης.
Στα διεθνή φόρα, οι ανησυχίες για μια πιθανή ολοκληρωτική σύρραξη είναι πολλές, με αξιωματούχους από πολλές χώρες να εκφράζουν την ελπίδα για αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.
Η σύγκρουση αυτή έχει αναδείξει την επικινδυνότητα της μακροχρόνιας κόντρας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με τον κόσμο να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.