Τα Μνημεία της Θεσσαλονίκης και η Αντιμετώπιση του Βανδαλισμού
Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης αποτελούν ανεκτίμητους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ωστόσο, αυτά έχουν υποστεί βανδαλισμούς επανειλημμένα. Πολλές φορές, τα συγκεκριμένα σημεία δεν παραμένουν καθαρά για πάνω από μερικές ημέρες, αν και εθελοντές πολίτες καταβάλλουν πολλή προσπάθεια για την αποκατάσταση και τον καθαρισμό τους. Το πρόβλημα αυτό αγγίζει διάφορα μνημεία και χώρους στην πόλη, τα οποία συχνά γίνονται στόχος βανδάλων.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται το ανάκτορο του Γαλέριου στην πλατεία Ναυαρίνου και ο αρχαιολογικός χώρος στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, κοντά στο άγαλμα του Βενιζέλου. Αυτές οι περιοχές συχνά μουντζουρώνονται με οπαδικά συνθήματα ή γκράφιτι, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για περισσότερη προσοχή και δράση στο ζήτημα της προστασίας τους.
Εκτός από αυτά τα μνημεία, εντοπίζονται και άλλα σχολικά συγκροτήματα, όπως το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που γίνονται στόχοι των βανδάλων, όπως τα 35ο-37ο και το 36ο δημοτικά σχολεία, καθώς και η περιοχή της Αγίας Σοφίας και η πλατεία Φαναριωτών. Ο πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης», Άκης Λαζάρου, επεσήμανε ότι η προσπάθεια να διατηρηθούν καθαροί αυτοί οι χώροι είναι συνεχής και απαιτεί συνεργασία από το σύνολο της κοινωνίας.
Ο κ. Λαζάρου τόνισε ότι οι δράστες του βανταλισμού δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, καθώς οι βανδαλισμοί σε κάποιους χώρους μπορεί να επαναλαμβάνονται ακόμα και κάθε δύο μέρες. «Κάποιοι από αυτούς τους χώρους χρειάζονται συνεχή καθαρισμό. Είναι ανάγκη να έλθουν οι ΠΑΕ της πόλης και να αναλάβουν δράση για την αποκατάσταση και τον ευπρεπισμό των δημόσιων χώρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου» είναι μια ομάδα πολιτών που ιδρύθηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πριν από επτά χρόνια και αριθμεί σήμερα πάνω από 12.000 μέλη. Με μια μικρή ετήσια συνδρομή από το 1/10 των ενεργών μελών, αγοράζονται υλικά για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των δημοσίων χώρων και άμεσα ξεκινούν οι εκστρατείες καθαρισμού. Ωστόσο, οι ανάγκες είναι πολλές και οι χορηγίες σε υλικά καθώς και η στήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης είναι απαραίτητες.
Ο κ. Λαζάρου υπογράμμισε ότι οι δράσεις του Σωματείου είναι συλλογικές και χρειάζονται την ενεργό συμμετοχή περισσότερων πολιτών. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως η συντήρηση ΚΑΦΑΟ, ο καθαρισμός πινακίδων από αυτοκόλλητα, η βαφή τοίχων και η αποκατάσταση παγκάκιων, συμβάλλοντας σημαντικά στην ομορφιά και την καθαριότητα της πόλης.
Είναι εντυπωσιακό να σημειωθεί ότι, παρά την επαναλαμβανόμενη πρόκληση του βανδαλισμού, η ομάδα συνεχίζει τη δουλειά τους με επιμονή, βλέποντας και αποτελέσματα. Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά παραδείγματα είναι το 15ο ΓΕΛ στην οδό Καρόλου Ντηλ, το οποίο δεν έχει βανδαλιστεί εδώ και δύο χρόνια. Παρομοίως, στην Αρχαία Αγορά παρατηρείται μείωση των βανδαλισμών τους τελευταίους μήνες.
Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των νέων έχει επίσης παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία των μνημείων. Πρόσφατα, μαθητές της Β1′ Γυμνασίου του Πειραματικού Σχολείου ανέλαβαν δράση καθαρισμού γύρω από την Αρχαία Αγορά, όπου μέσω της συμμετοχής τους συνεισέφεραν στην ομορφιά και την καθαριότητα ενός από τα πιο δημοφιλή σημεία τουριστικής επισκεψιμότητας στην πόλη.
Σημαντικό είναι επίσης πως οι «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου» θα γιορτάσουν τα έβδομα γενέθλιά τους την 28η Μαΐου με μια συναυλία στο Θέατρο Κήπου, αναδεικνύοντας την αξία της πολιτικής συμμετοχής και της συλλογικής δράσης για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.