Η κυβέρνηση μπροστά στην επόμενη διετία
Οι υπογραφές για ένα σημαντικό έργο, όπως είναι ο ΒΟΑΚ, που εκτείνεται σε 157 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο έως τα Χανιά, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο Ηράκλειο. Παρών ήταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έστειλε ένα σαφές μήνυμα για τη σπουδαιότητα που έχουν για την κυβέρνησή του τα μεγάλα έργα υποδομής.
Το έργο του ΒΟΑΚ περιλαμβάνει 43 κόμβους, 23 σήραγγες και 89 γέφυρες και έχει ενταχθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Έτσι, ένα μέρος του κόστους κατασκευής του καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Ας αναλογιστούμε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα. Όσο καλύτερα πηγαίνουν τα δημοσιονομικά, τόσο θα μπορούμε να επιστρέφουμε την ανάπτυξη στους πολίτες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελετής, δίνοντας ώθηση στην υλοποίηση ενός έργου που θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια στην Κρήτη.
Η κυβέρνηση, παράλληλα με τον ΒΟΑΚ, εκτελεί και σχεδιάζει άλλα τέσσερα σημαντικά έργα στην Κρήτη. Αυτά περιλαμβάνουν την ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η μικρή διασύνδεση και προχωρά η μεγάλη διασύνδεση. Επίσης, περιλαμβάνονται αρδευτικά έργα που ξεκινούν, καθώς και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, καθώς και οι φοιτητικές εστίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν περίπου 5.000 φοιτητές.
Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων, καθώς και της εφαρμογής Kids Wallet, που παρέχει στους γονείς τη δυνατότητα να θέτουν όρια στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά τους. «Η ευαισθητοποίησή μας για το ζήτημα αυτό δεν είναι προϊόν μιας εφήμερης δημοσιότητας, αλλά αποτέλεσμα βιωματικής προσέγγισης», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του ζητήματος.
Την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε διυπουργική σύσκεψη, όπου παρουσιάστηκε η νέα ηλεκτρονική αξιολόγηση δεκάδων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τους πολίτες, κάτι που όπως δήλωσε, γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα. Σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να βαθμολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα να έχουν τον πρώτο λόγο στην αξιολόγηση της κρατικής λειτουργίας, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού κράτους.
«Οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για όσα απασχολούν την καθημερινότητά τους, από τον ΕΦΚΑ μέχρι τις δημόσιες συγκοινωνίες και την κατάσταση στις γειτονιές», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Η αξιολόγηση θα διεξάγεται σε λίγα λεπτά μέσω εθελοντικής συμπλήρωσης ψηφιακού ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο θα αποτελείται από περίπου 50 ερωτήσεις και θα καλύπτει περίπου 45 υπηρεσίες και φορείς.
Η επιτυχής εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας θα επιτρέψει στους πολίτες να αξιολογήσουν εφαρμογές του δημόσιου τομέα και ψηφιακές υπηρεσίες, τοποθετώντας βαθμολογίες από 1 έως 10. Παράλληλα, γίνεται λόγος για τη χορήγηση του επιδόματος κώφωσης σε κωφούς και βαρήκοους 18 έως 65 ετών, μια σημαντική αναγνώριση που καλύπτει όλους τους πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Έτσι, η κυβέρνηση προγραμματίζει να συνεχίσει την υλοποίηση μεγάλων έργων και κοινωνικών παροχών, όπως το επίδομα κώφωσης, καθώς και ευρύτερες πρωτοβουλίες κοινωνικής ενίσχυσης που θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Στο επίκεντρο παραμένει η ανάπτυξη και η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας, όπως επισημάνθηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 11.05.2025