www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρώμη: Συνάντηση με Τζόρτζια Μελόνι και οι Στρατηγικές Απόψεις της Ατζέντας

90553d2aec086aa0ca7c1bb54b2b3f03 no watermark
Κοινοποίηση

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ένα πολυμελές κλιμάκιο υπουργών μεταβαίνουν σήμερα στη Ρώμη, με πολλά σημαντικά θέματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησής τους με την Τζόρτζια Μελόνι. Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στις κοινές δηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μετά τη συνάντηση τους.

Κεντρικά θέματα στην ατζέντα θα είναι τα ζητήματα που άπτονται της Hellenic Train, το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η άμυνα, τα οποία αναμένονται να προκαλέσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη σιδηροδρομική υποδομή της χώρας μας.

Αναβάθμιση της Hellenic Train

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την απαίτησή της η Hellenic Train να εφαρμόσει θεαματικές αναβαθμίσεις στο τροχαίο υλικό του σιδηροδρομικού δικτύου. Στην κατεύθυνση αυτή, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Κώστας Κυρανάκης, είχε διμερή συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, όπου τονίστηκε η σημασία των συμφωνιών που προϋποθέτουν τη διαρκή τήρηση υποχρεώσεων από τα κράτη.

Η ελληνική πλευρά αναμένει επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από την Ferrovie dello Stato, την μητρική εταιρεία της Hellenic Train, για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας

Η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας δεν είναι τυχαία. Δημιουργείται στρατηγικά μόλις μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του ΑΣΣ Ελλάδας – Αιγύπτου, όπου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Αυτές οι συμφωνίες αποτυπώνουν τη σημασία της κοινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), που έχει προκύψει από διμερείς διαπραγματεύσεις υπό τις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών περιλαμβάνονται επίσης σημαντικά ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η ασφάλεια και η άμυνα της ΕΕ, ο διμερής στρατιωτικός συνεργασίας και η συνεργασία με τρίτες χώρες στον τομέα της ασφάλειας. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και αντιμετωπίζουν κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Επικέντρωση στο Μεταναστευτικό και στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία

Στον τομέα του μεταναστευτικού, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τις κοινές προκλήσεις τους και έχουν τονίσει την ανάγκη για αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενίσχυση των επιστροφών. Οι θέσεις τους έχουν βρει ανταπόκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαμορφώνοντας μια κοινή στάση στις σχετικές πολιτικές.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν την ευρωπαϊκή οικονομία, την ανταγωνιστικότητα, καθώς και τη συνεργασία στους τομείς των εμπορικών συναλλαγών, των επενδύσεων και της ενέργειας, στα πλαίσια της ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας

Μετά την ιδιαίτερη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ιταλίδα ομόλογός του θα συμπροεδρεύσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας. Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένονται αρκετές συμφωνίες, καθιστώντας τη συνεδρίαση αυτή κρίσιμη για τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από μια ομάδα υπουργών, οι οποίοι θα προωθήσουν την ατζέντα που περιλαμβάνει ευρείες προοπτικές συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τις μεταφορές.

Αμέσως μετά τη Ρώμη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να παραλάβει βραβείο από τον Economic Council Germany, παρέχοντας τη δυνατότητα για επιπλέον διμερείς επαφές, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησής του με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.