Δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Ουκρανία
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης στο TF1, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι δεν είναι σαφές αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας.
Βέβαια, επισήμανε ότι σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη συμφωνήσει να προχωρήσουν στην επιβολή πρόσθετων οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Αυτές οι κυρώσεις είναι σχεδιασμένες να ενισχύσουν τη πίεση προς την Ρωσία, ενόψει των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην περιοχή.
Νομικά ζητήματα και εγγυήσεις ασφαλείας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι κυρώσεις περιλαμβάνουν και την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, ο Μακρόν δήλωσε ότι αυτό δεν θα είναι νόμιμο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η δήλωσή του ενίσχυσε την άποψη ότι η αποφυγή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου είναι απαραίτητη και ότι οι εχθροπραξίες θα πρέπει να σταματήσουν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να συμμετάσχει αποφασιστικά σε διαπραγματεύσεις που άπτονται της εδαφικής της ακεραιότητας. Μια από τις πιο ασφαλείς εγγυήσεις για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μακρόν, είναι η υποστήριξη στη δημιουργία ενός αξιόμαχου στρατού ικανό να αντιμετωπίσει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.
Στρατιωτική συνεργασία και οικονομικές δαπάνες
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την προθυμία της Γαλλίας, της Βρετανίας και άλλων χωρών να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, εφόσον υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και κατόπιν απόφασης του ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι η στρατηγική αυτή σκοπό έχει την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη της Γαλλίας να διατηρεί οικονομία πολέμου, τονίζοντας ότι η αμυντική δαπάνη της χώρας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας πλέον τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής.
Πυρηνική αποτροπή και διεθνείς σχέσεις
Όσον αφορά τη πυρηνική αποτροπή, ο Μακρόν σημείωσε ότι η Γαλλία πάντα είχε ευρωπαϊκή διάσταση στις δυνατότητες της, αλλά επεσήμανε ότι τελικά την τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό έχει ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας. Αυτή η διάσταση ενισχύει την ασφάλεια όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι συνειδητοποιημένοι ότι τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ευρώπη θα μειωθούν σταδιακά, κάτι που θα επηρεάσει τις μελλοντικές στρατηγικές συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.