F-35: Από το 2027 η παραγωγή των ελληνικών μαχητικών
Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως το πρόγραμμα των ελληνικών F-35, όπως αποκάλυψε η Μάρα Μάδεργουεϊ, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics, σε αποκλειστική συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή». Η κ. Μάδεργουεϊ, που είναι υπεύθυνη για τη Στρατηγική και Επιχειρηματική Ανάπτυξη της εταιρείας, επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας DEF EA 2025, όπου αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα ελληνικά μαχητικά 5ης γενιάς.
Στις αρχές της εβδομάδας, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέθεσε στην Lockheed Martin μία σύμβαση ύψους 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή μηχανικής και τεχνικής υποστήριξης, στο πλαίσιο της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα F-35 Lightning II. Ο πρώτος πυρήνας αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας προετοιμάζεται να μεταβεί στη Βιρτζίνια για να στελεχώσει το ελληνικό παράρτημα του JPO, του γραφείου που διαχειρίζεται τις διεθνείς πωλήσεις των F-35.
Η παραγωγή των ελληνικών αεροσκαφών αναμένεται να ξεκινήσει στην Παρτίδα 20, με τις προμήθειες μακροχρόνιων υλικών να έχουν ήδη αρχίσει. Η πλήρης παραγωγή προγραμματίζεται για το 2027, ενώ η πρώτη παράδοση αναμένεται στα τέλη του 2028, με την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους στην Ελλάδα να έχει καθοριστεί για το 2030. Όλα τα αεροσκάφη θα είναι στην πιο πρόσφατη διαθέσιμη διαμόρφωση, σύμφωνα με την κ. Μάδεργουεϊ.
Κατάργηση του Μύθου του «Kill Switch»
Η κ. Μάδεργουεϊ επίσης διαφώτισε τις ανησυχίες σχετικά με την ύπαρξη ενός λεγόμενου «kill switch». Όπως τόνισε, το Πεντάγωνο και άλλοι διεθνείς πελάτες του F-35 έχουν διαψεύσει αυτόν τον μύθο. «Στο πλαίσιο των συμβολαίων μας με την κυβέρνηση, παραδίδουμε όλη την υποδομή συστημάτων και τα δεδομένα που απαιτούνται για τη λειτουργία και συντήρηση του αεροσκάφους, σε όλους τους πελάτες του F-35» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Lockheed Martin.
Αναβάθμιση των F-16 Block 50
Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα, κλιμάκιο της Lockheed Martin θα έχει νέα συνάντηση με αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ μετά τα μέσα του μήνα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, αναμένεται να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα F-16 και F-35.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής πλευράς επικεντρώνονται στην αναζήτηση λύσης για να μειωθεί δραστικά το κόστος αναβάθμισης 36 F-16 Block 50 σε Viper. Το όριο που έχει θέσει η Αθήνα ανέρχεται περίπου στα 800 εκατομμύρια δολάρια, με την αρχική αμερικανική προσφορά να αποκλίνει σημαντικά από αυτό το ποσό. Ωστόσο, η προσπάθεια συγκράτησης του κόστους συνδέεται με περιορισμούς καθώς η διαλειτουργικότητα του μαχητικού δεν πρέπει να επηρεαστεί.
Οι δυνατότητες των Viper επιδείχθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της Ramstein Flag 2025, μιας μεγάλης κλίμακας άσκησης του NATO. Οι πιλότοι των ελληνικών F-16V συνεργάστηκαν με αεροσκάφη από 15 συμμαχικές χώρες, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της διαλειτουργικότητας μεταξύ τους.
Η Συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία
Η κ. Μάδεργουεϊ αναφέρθηκε και στην πολυετή συνεργασία της Lockheed Martin με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία συμμετέχει στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού των F-16 και C-130J. «Μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας αναβάθμισης Viper, τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Σχεδιάζουμε έργα που ενισχύουν τις υποδομές και τις τεχνικές δυνατότητες της ΕΑΒ, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμίσεων εγκαταστάσεων και ικανότητας συντήρησης και επισκευής για το πρόγραμμα Viper» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Lockheed Martin.
Η ΕΑΒ διαδραματίζει επίσης ρόλο ως εξουσιοδοτημένο κέντρο συντήρησης C-130, παρέχοντας υποστήριξη στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέσω ανταλλακτικών και σχετικών υπηρεσιών.