Διεθνής Διάσκεψη για την Ισορροπία στη Μέση Ανατολή
Η διεθνής διάσκεψη, στην οποία θα συμπροεδρευθούν από τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, με κύριο στόχο την επανεκκίνηση της ειρηνικής διαδικασίας για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου. Αυτή η εκδήλωση αποβλέπει στην προώθηση της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα λύσης των “δύο κρατών”, ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σάρον Μπιρτς.
Η απόφαση για τη διεξαγωγή αυτής της διάσκεψης προήλθε από ένα ψήφισμα που υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο επισημαίνει τη σημασία των αξιόπιστων διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να συγκαλέσει αυτή τη “διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος της Παλαιστίνης και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών”, ορίζοντας την προεδρία στις Παρίσι και Ριάντ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η διάσκεψη θα προσφέρει την ευκαιρία για την ανακοίνωση άμεσων ενεργειών που θα έχουν συγκεκριμένες προθεσμίες και μη αναστρέψιμες συνέπειες, με στόχο την ευρύτερη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους κράτους μέλους του ΟΗΕ.
Αναγνώριση της Παλαιστίνης
Περίπου 150 χώρες έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, το οποίο συμμετέχει στα Ηνωμένα Έθνη ως κράτος παρατηρητής, αλλά δεν είναι πλήρες μέλος εξαιτίας της απουσίας θετικής ψήφου από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Τον Μάιο του 2024, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία προχώρησαν στην αναγνώριση της Παλαιστίνης, ενώ και η Σλοβενία ακολούθησε τον επόμενο μήνα. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, δεν έχουν κάνει το ίδιο βήμα. Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε τον Απρίλιο ότι η διάσκεψη στη Νέα Υόρκη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να αρχίσουν οι αναγνωρίσεις της Παλαιστίνης, καθώς και η αναγνώριση του Ισραήλ από χώρες που δεν το έχουν υιοθετήσει ακόμα.
Μέχρι το 2020, οι λεγόμενες συμφωνίες του Αβραάμ, που υπογράφηκαν υπό την αιγίδα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσαν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών: των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία και ο Λίβανος, έχουν προχωρήσει σε διαφωνίες σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Με τον πόλεμο στη Γάζα, που ξέσπασε μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς το 2023, η Σαουδική Αραβία αποκλείει την πιθανότητα εξομάλυνσης με το Ισραήλ, εφόσον δεν δημιουργηθεί ένα κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, σχέδιο που αντιτίθεται σθεναρά η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.