Αναβάθμιση Προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Fitch
Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της στην βαθμίδα ΒΒΒ-. Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την αναβάθμιση περιλαμβάνουν το υψηλό δημοσιονομικό πλεόνασμα και τη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.
Η κυβέρνηση διατηρεί μια αξιόπιστη και συνετή δημοσιονομική πολιτική, με περιορισμένους κινδύνους δαπανών και χρηματοδότησης. Ως λιγότερο σημαντικός παράγοντας, ο οίκος επισημαίνει την ανθεκτικότητα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Δημοσιονομικό Πλεόνασμα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Fitch, η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2024, με το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα να φτάνει το 4,8%, υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης, που ήταν 1%. Αυτό το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τις προσδοκίες του Fitch και θυμίζει και τη βελτίωση από το έλλειμμα 1,4% του 2023. Επιπλέον, συγκρίνεται ευνοϊκά με το μέσο έλλειμμα χωρών με αξιολόγηση «ΒΒΒ», το οποίο ανέρχεται στο 3,7%.
Η υπεραπόδοση αυτή αποδίδεται σε διαρθρωτικές δημοσιονομικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της είσπραξης φόρων λόγω προηγούμενων φορολογικών μέτρων και του αυστηρού ελέγχου των δαπανών. Ο Fitch αναμένει δημοσιονομικά πλεονάσματα και για τα έτη 2025 και 2026, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από 1%. Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσιονομική ελάφρυνση 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για την υποστήριξη των επενδύσεων και των νοικοκυριών.
Μείωση του Δημόσιου Χρέους
Η ενίσχυση του δημοσιονομικού πλεονάσματος και η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,3% αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, φτάνοντας το 154%. Παρά το γεγονός ότι παραμένει σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τη διάμεση τιμή του 52% των χωρών με αξιολόγηση «ΒΒΒ», είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κορυφαίο επίπεδο του 209% το 2020.
Ο Fitch αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους μετά την πανδημία μεταξύ κρατών που αξιολογούνται με επενδυτική βαθμίδα. Τα ταμειακά αποθέματα ασφαλείας παραμένουν υψηλά, γύρω από 36 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ), επαρκή για να καλύψουν τις λήξεις χρέους για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η προοπτική είναι να συνεχιστεί η ταχεία μείωση του χρέους, με τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να φτάνει το 120% έως το 2030 στο βασικό σενάριο του Fitch.
Συνετό Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Η κυβέρνηση καταδεικνύει τη δέσμευσή της για δημοσιονομική συνέπεια, με τα αποτελέσματα του 2024 να υπογραμμίζουν αυτήν τη δέσμευση. Οι επίσημες δημοσιονομικές προβλέψεις, μέσω της αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου του Μαΐου 2025, είναι ευθυγραμμισμένες με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
Η ανάπτυξη των πρωτογενών καθαρών δαπανών το 2024-2025 αναθεωρήθηκε σε 4,2% από τον αρχικό στόχο του 6,5%. Ο Fitch σημειώνει ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για μικρά δημοσιονομικά ελλείμματα και σταθερή μείωση του χρέους/ΑΕΠ είναι αξιόπιστη, υποστηριζόμενη από το ιστορικό της περιόδου μετά την πανδημία.
Κίνδυνοι και Ανθεκτικότητα
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απολαμβάνει ισχυρή δημόσια στήριξη, ωστόσο, η αργή πρόοδος στη διερεύνηση σοβαρών περιπτώσεων μπορεί να προκαλέσει κοινωνική δυσαρέσκεια. Παρόλο που οι αμυντικές δαπάνες είναι ιστορικά υψηλές, οι κίνδυνοι αυτού του τομέα παραμένουν περιορισμένοι. Το ευνοϊκό προφίλ χρέους της Ελλάδας, με μεγάλη μέση διάρκεια και χαμηλά επιτόκια, μειώνει τους κινδύνους χρηματοδότησης.
Η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική, με ανάπτυξη 2,3% το 2024, που υποστηρίζεται από την εγχώρια ζήτηση και τις επενδύσεις. Αν και οι εξαγωγές παρουσιάζουν μικρή αρνητική συμβολή, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη παραμένει πάνω από 2% για τα έτη 2025 και 2026, σημαντικά υψηλότερη από την πρόβλεψη της ευρωζώνης.
Εν κατακλείδι, οι κίνδυνοι από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο είναι περιορισμένοι, όμως μια σοβαρότερη κρίση στις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.