www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τραμπ Συναντά Πούτιν και Ζελένσκι για Σημαντικές Συνομιλίες τη Δευτέρα

70ae135cc5d42761e296d506a831f1ca
Κοινοποίηση

Τηλεφωνικές συνομιλίες Τραμπ για την Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι προγραμματίζει να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα στις 10 το πρωί τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας). Η επικείμενη αυτή συνομιλία αναμένεται να εστιάσει σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ επισημαίνει ότι οι βασικοί στόχοι της τηλεφωνικής επικοινωνίας περιλαμβάνουν την παύση του λουτρού αίματος που πλήττει τις δύο χώρες, με περισσότερους από 5.000 Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες να χάνουν τη ζωή τους εβδομαδιαίως. Επιπλέον, στη διάρκεια της συνομιλίας, θα συζητηθεί και το θέμα του εμπορίου, με στόχο τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της κατάστασης.

Αμέσως μετά τη συνομιλία με τον Πούτιν, ο Τραμπ προγραμματίζει να επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπου αναμένονται διαβουλεύσεις γύρω από την εξέλιξη της κρίσης και τις στρατηγικές τους που αφορούν την περιοχή.

Επαφές Λαβρόφ και Ρούμπιο

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, κατά την οποία συζητήθηκαν οι δυνατότητες απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ αναγνώρισε τον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αμερική για την παράκρουση της ουκρανικής πλευράς να αποδεχθεί τις προτάσεις του Πούτιν, σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις εργασίες της με τις ΗΠΑ σχετικά με αυτό το θέμα, υποδεικνύοντας έτσι μία πιθανή διπλωματική προσπάθεια για την εύρεση ενός ειρηνικού δρόμου προς την επίλυση της κρίσης. Οι επαφές αυτές υποδεικνύουν μία προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης και τονίζουν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας σε περιόδους οξυμένων κρίσεων.