Εξελίξεις στη Λιβύη: Κινητοποιήσεις και Έξαρση Βίας
Περίπου 500 Λίβυοι διαμαρτυρήθηκαν χθες, Σάββατο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, ο οποίος ηγείται της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, μια κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Οι συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, έπειτα από βίαιες συγκρούσεις που συνέβησαν για τρεις ημέρες, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στην πρωτεύουσα. Οι συγκρούσεις περιλάμβαναν χρήση οβιδοβόλων, εκτοξευτήρων ρουκετών και βαρέων όπλων μεταξύ ένοπλων ομάδων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τουλάχιστον» οκτώ αμάχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Την Παρασκευή, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μαρτύρων και κατόπιν κατευθύνθηκαν προς την έδρα της κυβέρνησης, κοντά στην κεντρική πλατεία. Ο θάνατος ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας εισβολής από μια ομάδα διαδηλωτών σφράγισε τη βία των ημερών αυτών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΕ.
Η Λιβύη, η οποία ταλαιπωρείται από το χάος και τους διχασμούς που προήλθαν από την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, συνεχίζει να υφίσταται την παρουσία δύο αντίπαλων κυβερνήσεων: την διεθνώς αναγνωρισμένη στο δυτικό τμήμα της χώρας, υπό τον κ. Ντμπάιμπα, και την αντίπαλη κυβέρνηση στον ανατολικό τομέα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Αυτό το σκηνικό περιπλέκεται περαιτέρω από την ύπαρξη πολλών ένοπλων ομάδων που διεκδικούν την εξουσία και τον έλεγχο εδαφών.
Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην Τρίπολη, πολλοί κάτοικοι επέστρεψαν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, με τους μαθητές να συμμετέχουν σε εξετάσεις, ενώ τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε ανεφοδιασμός πρατηρίων καυσίμων, καταστημάτων και αγορών. Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση παραμένει αβέβαιη, καθώς πληθαίνουν οι φήμες για παραίτηση έξι υπουργών και υφυπουργών του κ. Ντμπάιμπα, δύο από τους οποίους επιβεβαίωσαν την αποχώρησή τους.
Ο Χάλεντ ελ Μάσρι, πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου του Κράτους, κάλεσε τον πρόεδρο του κοινοβουλίου στην ανατολική Λιβύη, Αγκίλα Σάλεχ, να συνεργαστούν για την εκλογή ενός νέου επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης. Στη διάρκεια συναντήσεων που είχε ο Ντμπάιμπα με τοπικούς παράγοντες επανέλαβε την δέσμευσή του να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις και να αποκαταστήσει την κοινωνική και πολιτική τάξη.
Διεθνής Αντίκτυπος και Ανθρωπιστική Κρίση
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την πρόσφατη έξαρση της βίας στην Τρίπολη, που έχει προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων. Κάλεσε όλα τα μέρη να προασπίσουν την ασφάλεια των αμάχων και ζήτησε λογοδοσία για τις επιθέσεις που έχουν συμβεί. Τα μέλη του Συμβουλίου χαιρέτησαν την πρόσφατη συμφωνία για εκεχειρία και ζήτησαν τη διασφάλιση της εφαρμογής της και την επίτευξη μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Η Τουρκία, που υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ντμπάιμπα, ανακοίνωσε την εσπευσμένη απομάκρυνση 82 υπηκόων της από τη Λιβύη, εν μέσω αυτών των βίαιων επεισοδίων. Αυτή η ενέργεια δείχνει την ανησυχία της για την ασφάλεια των πολιτών που βρίσκονται στην χώρα, ενώ σύμφωνα με πηγές, οι υπήκοοι αυτοί επαναπατρίστηκαν με ειδική πτήση της Turkish Airlines, βοηθούμενοι από την τουρκική πρεσβεία στην Τρίπολη.
Η κατάσταση στην Τρίπολη παραμένει τεταμένη, με αναφορές να επισημαίνουν ότι οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται παρά την ύπαρξη εκεχειρίας. Οι διεθνείς παρατηρητές και οργανώσεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις, αναμένοντας μόνιμες λύσεις για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.