Eurovision 2025: Ο τελικός αγώνας για το μουσικό στέμμα
Η 22χρονη Klavdia έκλεψε τις εντυπώσεις με την μοναδική της φωνή και την εντυπωσιακή σκηνική παρουσία, την οποία επιμελήθηκε ο γνωστός σκηνοθέτης Φωκάς Ευαγγελινός. Με αυτές τις δύο αρετές, κατάφερε να προκριθεί στον σημερινό μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού.
Ο μεγάλος τελικός θα ξεκινήσει στις 22:00 και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1, με την παρουσίαση και το σχολιασμό της Μαρίας Κοζάκου και του Γιώργου Καπουτζίδη, απευθείας από τη Βασιλεία της Ελβετίας.
Οι Χώρες που Εξασφάλισαν Θέση στον Τελικό
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι λεγόμενοι Big 5 χώρες, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία, εξασφάλισαν αυτόματα τη θέση τους στον μεγάλο τελικό ως άμεσοι υποστηρικτές του διαγωνισμού. Παράλληλα, η Ελβετία, ως η περσινή νικήτρια χώρα, απέκτησε και αυτή ένα χρυσό εισιτήριο.
Μεταξύ των χωρών που αναμένεται να διαπρέψουν στον τελικό είναι το τραγούδι της Γαλλίας, που έχει λάβει θετικά σχόλια από κριτικούς και θεατές.
Προκρίσεις από τον Πρώτο και Δεύτερο Ημιτελικό
Από τον πρώτο ημιτελικό προκρίθηκαν οι εξής χώρες: Αλβανία με το κομμάτι “Zjerm”, Εσθονία με “Espresso Macchiato”, Ισλανδία με “RÓA”, Ολλανδία με “C’est La Vie”, Νορβηγία με “Lighter”, Πολωνία με “GAJA”, Πορτογαλία με “Deslocado”, Άγιος Μαρίνος με “Tutta L’Italia”, Σουηδία με “Bara Bada Bastu” και Ουκρανία με “Bird of Pray”.
Από τον δεύτερο ημιτελικό προκρίθηκαν οι Αρμενία με το κομμάτι “SURVIVOR”, Αυστρία με “Wasted Love”, Δανία με “Hallucination”, Φινλανδία με “ICH KOMME”, Ελλάδα με «Asteromata» από την Klavdia, Ισραήλ με “New Day Will Rise”, Λετονία με “Bur Man Laimi”, Λιθουανία με “Tavo Akys”, Λουξεμβούργο με “La Poupée Monte Le Son” και Μάλτα με “SERVING”.
Η Σειρά Εμφάνισης στον Τελικό
Στις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, αποκαλύφθηκε η σειρά εμφάνισης των χωρών στον τελικό του Σαββάτου. Η Klavdia θα εμφανιστεί 17η στη σκηνή της αρένας St. Jakobshalle, στην Βασιλεία. Την αυλαία θα ανοίξει η Νορβηγία, ενώ το διαγωνιστικό κομμάτι θα κλείσει η Αλβανία.
- Νορβηγία – Kyle Alessandro – “Lighter”
- Λουξεμβούργο – Laura Thorn – “La poupée monte le son”
- Εσθονία – Tommy Cash – “Espresso Macchiato”
- Ισραήλ – Yuval Raphael – “New Day Will Rise”
- Λιθουανία – Katarsis – “Tavo akys”
- Ισπανία – Melody – “Esa diva”
- Ουκρανία – Ziferblat – “Bird of Pray”
- Ηνωμένο Βασίλειο – Remember Monday – “What the Hell Just Happened?”
- Αυστρία – JJ – “Wasted Love”
- Ισλανδία – Væb – “Róa”
- Λετονία – Tautumeitas – “Bur man laimi”
- Ολλανδία – Claude – “C’est la vie”
- Φινλανδία – Erika Vikman – “Ich komme”
- Ιταλία – Lucio Corsi – “Volevo essere un duro”
- Πολωνία – Justyna Steczkowska – “Gaja”
- Γερμανία – Abor & Tynna – “Baller”
- Ελλάδα – Klavdia – “Asteromata”
- Αρμενία – Parg – “Survivor”
- Ελβετία – Zoë Më – “Voyage”
- Μάλτα – Miriana Conte – “Serving”
- Πορτογαλία – Napa – “Deslocado”
- Δανία – Sissal – “Hallucination”
- Σουηδία – KAJ – “Bara bada bastu”
- Γαλλία – Louane – “Maman”
- Σαν Μαρίνο – Gabry Ponte – “Tutta l’Italia”
- Αλβανία – Shkodra Elektronike – “Zjerm”
Ποιος θα Αναδειχθεί Νικητής;
Στον τελικό, κάθε συμμετέχουσα χώρα θα δώσει δύο βαθμολογίες: μία από την κριτική επιτροπή και μία από τους φανατικούς θεατές της Eurovision σε όλη την Ευρώπη. Οι θεατές έχουν το δικαίωμα να δώσουν μέχρι και 20 ψήφους, οι οποίες μπορούν να γίνουν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, SMS ή μέσω της επίσημης εφαρμογής της Eurovision.
Οι θεατές μπορούν να επιλέξουν όσα τραγούδια επιθυμούν, εκτός από τη δική τους συμμετοχή. Οι ψήφοι που συλλέγονται από χώρες που δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο μπλοκ, γνωστό ως “ψήφος του υπόλοιπου κόσμου”.
Μόλις κλείσουν οι γραμμές ψηφοφορίας, κάθε χώρα θα έχει επιλέξει τα 10 αγαπημένα της τραγούδια. Το πιο δημοφιλές κομμάτι θα λάβει 12 βαθμούς, το δεύτερο 10, και ακολουθούν οι υπόλοιπες επιλογές με από 8 έως 1 βαθμό.